Σε καθημερινή βάση στέλνουν πλέον μηνύματα προς την Ελλάδα όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, με το Βερολίνο να επιδεικνύει το πιο αυστηρό πρόσωπο.
Σε καθημερινή βάση στέλνουν πλέον μηνύματα προς την Ελλάδα όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, με το Βερολίνο να επιδεικνύει το πιο αυστηρό πρόσωπο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης, παρά μόνο κάποιας χρονικής επιμήκυνσης, ενώ αρνείται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά να αναστείλει τις πληρωμές.
Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε: "Όχι, αυτό δεν γίνεται! Είναι ανευθυνότητα. Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, όπως λένε. Έτσι έχουν τα πράγματα, είναι σαφές. Το είπαν ξεκάθαρα στους Έλληνες όλη η διεθνής κοινότητα, όλοι οι Ευρωπαίοι και τώρα πρέπει η Ελλάδα να λάβει μόνη της απόφαση. Δεν είναι κάτι που εμείς επιβάλλουμε στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας που έχουμε επεξεργαστεί με μεγάλη μέριμνα. Αυτό δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης".
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε διεμήνυσε ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ, και όχι για κομματικές πολιτικές. "Πάντα καταστούσαμε σαφές -είπε- ότι η Ευρωζώνη, η Ευρώπη, πρέπει να στέκεται ενωμένη. Όμως, η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος κι ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ακριβώς τι θα ψηφίσει. Δεν έχει να κάνει με κομματική πολιτική, αλλά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ".
Το ελληνικό θέμα βρέθηκε χθες στην κορυφή της ατζέντας της πρώτης συνάντησης Ολάντ-Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και άφησε ανοιχτό παράθυρο για μέτρα ανάπτυξης, τονίζοντας ωστόσο ότι το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί. Αναπτυξιακά μέτρα υποσχέθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας κι εκείνος με τη σειρά του ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν.
Μήνυμα ότι το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ανοίγοντας πάντως κι ένα παράθυρο για επιπλέον μέτρα ανάπτυξης στην Ελλάδα, κάτι που όπως είπε πάντως πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος παρέεμψε στις χθεσινές τοποθετήσεις Μέρκελ – Ολάντ, αλλά και στις κοινές γαλλογερμανικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν στις επικείμενες συνόδους κορυφής. Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου, η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, με όσα ισχύουν σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα βήματα που ορίζει το μνημόνιο.
Την ετοιμότητα των Βρυξελλών να στηρίξουν την Ελλάδα ώστε να παραμείνει στο ευρώ εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ότι οι Έλληνες πρέπει να ενημερωθούν πλήρως για τις συνέπειες της απόφασής τους εν όψει των εκλογών, συμπληρώνοντας όμως ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα.
Την επιθυμία της ΕΚΤ να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εκφράζει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν δηλώνει ότι η χώρα θα βρίσκεται στο ευρώ και το 2013. "Φυσικά είναι σημαντικό να πούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της αναφορικά με το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής και αυτό προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και μια λειτουργική κυβέρνηση συνεργασίας που θα απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας στην ελληνική Βουλή" δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Εuronews.
Εφικτή, αλλά όχι πιθανή θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ο οποίος προειδοποιεί ότι το κόστος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα ήταν ανυπολόγιστο. "Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι εφικτή, αλλά όχι πιθανή. Ο αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος, όπως κι ο κίνδυνος μετάδοσης. Εάν τελικά η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, τότε η κρίση που θα πυροδοτήσει, θα είναι μεγαλύτερη από την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman το 2008" δηλώνει στο Reuters ο Τσαρλς Νταλάρα.