Στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη τάχθηκε στη σύνοδο της G8 o Μπαράκ Ομπάμα, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την πολιτική λιτότητας στην οποία επιμένει η Άγκελα Μέρκελ.
Στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη τάχθηκε στη σύνοδο της G8 o Μπαράκ Ομπάμα, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την πολιτική λιτότητας στην οποία επιμένει η Άγκελα Μέρκελ.
Στο πλαίσιο αυτό και όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, στην σύνοδο κορυφής της Τετάρτης θα προτείνει σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας το οποίο θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές πολιτικές και θα προβλέπει την έκδοση ευρωομολόγου, την αύξηση των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον απευθείας δανεισμό χωρών όπως η Ελλάδα από την ΕΚΤ.
"Στο πακέτο θα υπάρχουν ευρωομόλογα. Και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνει. Είχα την επιβεβαίωση και από εδώ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Τις κινήσεις του Φρανσουά Ολάντ προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος επανέλαβε την δέσμευση της G8 για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ενώ καθοριστικό ρόλο αναμένεται ότι θα διαδραματίσει και ο Μάριο Μόντι που δηλώνει ότι θα θέσει στη σύνοδο κορυφής το ζήτημα των ομολόγων ανάπτυξης, τα οποία μπορεί να μετεξελιχθούν σε ευρωοομόλογα.
"Συμφωνήσαμε πόσο σημαντικό είναι η Ευρωζώνη να έχει συνοχή και να είναι ισχυρή. Δηλώσαμε το ενδιαφέρον μας η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε τις επώδυνες θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός σε μια δύσκολη περίοδο. Γνωρίζω ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μου θα συνεχίσουν τις συνομιλίες ενόψει της προετοιμασίας της συνόδου την άλλη εβδομάδα", επισήμανε ο κ. Ομπάμα.
"Αν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση των ελλειμμάτων είναι απαραίτητες δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι από μόνες τους θα φέρουν αυτόματα την ανάπτυξη", υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.
Αργότερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN, o Μάριο Μόντι επισήμανε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση θα βρουν μια λύση προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση και να παραμείνει στο ευρώ. Εξέφρασε την άποψη ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να κάνουν ο,τι πρέπει για να παραμείνουν και είπε ότι όσο φθάνει η 17η Ιουνίου το αίσθημα στην Ελλάδα για παραμονή στο ευρώ θα κατακτήσει τα πνεύματα και τα πολιτικά προγράμματα.
Από τη μεριά της, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη σύνοδο, με τον πρωθυπουργό να καλεί σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς για να καθορίσουν τη στάση της χώρας.
Στον αντίποδα η Γερμανία
Ωστόσο, παρά τα μηνύματα υποστήριξης που φθάνουν από το μέτωπο Γαλλίας-ΗΠΑ-Ιταλίας, οι Γερμανοί εξακολουθούν να κρατούν σκληρή στάση, με την Άγκελα Μέρκελ να απαντά στις προτάσεις Ολάντ ότι για να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα ανάπτυξης, θα πρέπει να εφαρμοστούν παράλληλα όλα τα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο.
"Βεβαίως είπαμε ότι αν μπορεί να γίνει κάτι για να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τότε είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Δεν πρέπει όμως να καταλάβει κανείς ότι αυτό αποτελεί υποκατάστατο για την τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου. που διαπραγματεύτηκε η τρόικα. Επίσης, κατέστη σαφές από τον κ. Μπαρόζο ότι έχουμε ήδη δώσει στην Ελλάδα σημαντική στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Διαρθρωτικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όμως όπου αλλού δύναται να ενισχυθεί η στήριξη θα έχουμε μια ανοιχτή προσέγγιση", υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ενδεικτικό της σθεναρής στάσης που τήρησε υπέρ της λιτότητας η Άγκελα Μέρκελ ήταν το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να έχει και τρίτη κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί της μετά τη σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ καθώς είχαν προηγηθεί συνομιλίες την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το πρωί.
Μετά την τρίτη συνάντηση ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι παράλληλα με την ανάπτυξη δεν πρέπει να αρθούν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ειδικότερα ότι συμφωνήθηκε μεταξύ της κα Μέρκελ και του κ. Ομπάμα η ανάγκη για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και να διατηρηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Νέα παρέμβαση είχαμε και από τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, ο οποίος με συνέντευξή του στη Bild κατηγορεί τους Έλληνες πολιτικούς που υποστηρίζουν πως η λιτότητα μπορεί να αποφευχθεί, ότι λένε ψέματα στους πολίτες.
Θα βοηθήσουμε στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά προϋπόθεση γι' αυτό είναι και οι Έλληνες να επιθυμούν τη διάσωσή τους, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ρώσος πρωθυπουργός, κ. Μεντβέντεφ.
"Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό συμφώνησαν και αυτό θα ήθελαν οι χώρες του G8. Όμως δεν φθάνει να το θέλουν μόνο οι G8. Πρέπει και ο ελληνικός λαός να το θέλει", είπε συγκεκριμένα.
Προειδοποίηση προς τις κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών απευθύνει και ο επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος με συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Eλλάδα λόγω του υψηλού επιπέδου πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση να είναι ο κ. Σόιμπλε ο διάδοχος του κ. Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου του Eurogroup εκτός εάν η κα Μέρκελ δεχθεί να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, κ. Γκάμπριελ έκανε λόγο σε συνέντευξή του για απρόβλεπτες συνέπειες και για την Γερμανία εάν η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ, τόνισε όμως ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Δηλώσεις Κάμερον
Σε μια μάλλον σκληρή δήλωση για την Ελλάδα και τους Έλληνες προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος στο Σικάγο για την σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Είπε ότι τώρα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον λαό της Ελλάδας, υπάρχει μια επιλογή, μπορεί να ψηφίσετε είτε για παραμονή στο ευρώ με όλες τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει είτε για έξοδο από το ευρώ εφόσον η ψήφος είναι διαφορετική.