Πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τους κοινωνικούς εταίρους ανέλαβε ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης, έτσι ώστε στο θέμα της μετενέργειας να προκύψει ένα μορατόριουμ μέχρις ότου να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να λειτουργήσει η νέα Βουλή.
Πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τους κοινωνικούς εταίρους ανέλαβε ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης, έτσι ώστε στο θέμα της μετενέργειας να προκύψει ένα μορατόριουμ μέχρις ότου να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να λειτουργήσει η νέα Βουλή.
Το μεσημέρι ο Αντώνης Ρουπακιώτης είχε συναντηση με εκπροσώπους 8 ομοσπονδιών οι οποίοι του ζήτησαν να παγώσει τώρα και να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο του μνημονίου που περιορίζει τη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων.
Η θέση που διατύπωσε ο κ. Ρουπακιώτης είναι ότι "επιδίωξη είναι να μην ασκηθούν πιέσεις για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και πολύ περισσότερο ατομικών συμβάσεων με όρους δυσμενέστερους από αυτούς που ίσχυαν στις συμβάσεις που έληξαν".
Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ επιμένει στη θέση της για κατάργηση των νόμων που πλήττουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χαρακτηρίζει θετική την πρόταση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας για πάγωμα μέχρι τις εκλογές του δικαιώματος των εργοδοτών να μειώνουν αυτόματα τους μισθούς στον βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
"Οποιαδήποτε πρόταση ή σκέψη για πάγωμα ή για προσωρινή αναβολή είναι προς τη θετική κατεύθυνση" επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων δηλώνουν ότι αυτό που προέχει είναι η αναζήτηση της χρυσής τομής ώστε να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις οι οποίες, όπως τονίζουν, θα ισορροπούν ανάμεσα στις πραγματικές δυνατότητες μιας αγοράς που βρίσκεται σε κρίση με την ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
"Είμαστε ανοιχτοί στο να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο κοινωνικού διαλόγου" αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Αίσθηση πάντως προκαλεί η αποκάλυψη του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι την κατάργηση της μετενέργειας την επέβαλε η τροίκα μετα από απαίτηση των εργοδοτών στην Ελλάδα, ενώ εκείνοι έκαναν -όπως είπε- "τον καλό" στους εργαζόμενους.
"Υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση από την άλλη πλευρά και αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι πολύ συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί και εργοδοτικοί κύκλοι στην Ελλάδα, που 'κάνουν τον καλό' όταν συζητούν με τους εργαζόμενους, πίεζαν την Τρόικα για να πετύχουν αυτό που δεν μπορούσαν να πετύχουν μέσα από το θεσμό της συλλογικής διαπραγμάτευσης" ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Γιάννης Σταθάς, σε σύναντηση που είχαν με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, ζήτησαν την κατάργηση ή τουλάχιστον το πάγωμα μέχρι τις εκλογές της πράξης υπουργικού συμβουλίου που μειώνει τον κατώτερο μισθό και επιβάλλει την αναγκαστική λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών για μειώσεις μισθών μέχρι 40% μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας.