Μπαράζ προειδοποιήσεων, από όλες τις πλευρές, ότι η τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή στην Ευρωζώνη δέχεται η Ελλάδα τις τελευταίες ώρες. Μήνυμα στην Ελλάδα έστειλε και ο Μπαράκ Ομπάμα.
Μπαράζ προειδοποιήσεων, από όλες τις πλευρές, ότι η τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή στην Ευρωζώνη δέχεται η Ελλάδα τις τελευταίες ώρες.
Μήνυμα στην Ελλάδα έστειλε και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους για καλύτερο συντονισμό ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, αναγνωρίζοντας πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει συνέπειες και στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη βούληση των G8 για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση βέβαια η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και προσφέρθηκε να στείλει ακόμη και τεχνικούς συμβούλους στην αυριανή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάχθηκε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ζητώντας όμως από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως κάνουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι της.
"Δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατόν να θέσουμε υπό αίρεση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Αυτό θα ήταν πλήγμα όχι μόνο για την ελληνική αξιοπιστία αλλά, και για την αξιοπιστία της ΕΕ και της Ευρωζώνης" είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο και πρόσθεσε: "Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε -και το κάνουμε ήδη- είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διότι το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με τη στήριξη που λαμβάνει".
Δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις για την Ελλάδα υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπληρώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κομισιόν θέλουν τη χώρα στο ευρώ αρκεί να διατηρήσει την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. "Έχουμε πλήρη επίγνωση των προσπαθειων που ήδη κάνουν οι Έλληνες πολίτες. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα ν ασυνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τηρώντας τις υπάρχουσεες δεσμεύσεις οι οποίες αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση για μελλοντική ευημερία εντός της Ευρωζώνης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα για εφαρμογή του προγράμματος ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι το Ταμείο οφείλει να εξετάσει όλες τις επιλογές για την Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι είτε με το μνημόνιο είτε με οποιοδήποτε άλλο καθεστώς, στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν οι ίδιες μεταρρυθμίσεις.
Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και θα συνεχίσουμε τη βοήθεια, υπό την προϋπόθεση όμως ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες από κοινού ο Γερμανός και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
"Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να μείνουμε πιστοί σε αυτά που συμφωνήσαμε με την Ελλάδα. Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από την πλευρά του ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε: "Θα σεβαστούμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. Πιστεύουμε κι οι δύο ότι η Ελλάδα έχει θέσει στην Ευρωζώνη. Έχουν γίνει πολλά για τη στήριξη της Ελλάδας. Θέλουμε να στείλουμε ένα θετικό και ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα το οποίο θα ενθαρρύνει τους Έλληνες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις εκλογές τις 17/6 η οποία θα αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα φροντίσει έτσι ώστε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της".
Δίχτυ ασφαλείας για έξοδο από την κρίση ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που θα δεχθούν να εφαρμόσουν οι Ελληνες.
"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σχετικά με την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων και πώς θέλουν το μέλλον της χώρας τους. Αλλά, νομίζω ότι δεν ήμασταν αρκετά ξεκάθαροι και δεν είπαμε ότι υπάρχει εναλλακτική, μια εναλλακτική αρκετά ισχυρή, ανθεκτική και ρωμαλέα που λειτουργεί ως ανταλλαγή. Τους ζητάμε να τηρήσουν τις πολιτικές που προβλέπονται στη συμφωνία, αλλά προσφέρουμε άραγε το απαραίτητο δίχτυ προστασίας και μια διέξοδο όχι απ' την Ευρωζώνη, αλλά από την κρίση;" σημείωσε ο κ. Γκουρία.
Στις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρθηκαν σήμερα και οι ηγέτες όλων των πτερύγων του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν.