Τη στήριξη της προσπάθειας εξόδου της Ελλάδας από την κρίση μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων και εργαλείων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής.
Τη στήριξη της προσπάθειας εξόδου της Ελλάδας από την κρίση μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων και εργαλείων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής. Ως δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση, δόθηκε μάλιστα εντολή στην Κομισιόν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για εκταμίευση των κονδυλίων για τα μεγάλα έργα.
Αναφορικά με τις γενικότερες εργασίες της συνόδου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στάθηκαν στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη και της καταπολέμησης της ανεργίας. Για το θέμα των ευρωομολόγων, το γαλλογερμανικό ρήγμα παρέμεινε, πολλοί ωστόσο θεωρούν επιτυχία του Ολάντ ότι τέθηκε σε νέα βάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ρομπάι σημείωσε ότι ετοιμάζεται το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υιοθετήθηκε ήπια φρασεολογία, χωρίς διατυπώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως εκβιαστικές και κατευθυντικές της βούλησης του λαού. "Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της" είπε ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Ρομπάι, εκφράζοντας πλήρη σεβασμό στη διαδικασία των εκλογών και σημειώνοντας πως οι πολίτες έχουν τον λόγο.
Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη, γιατί στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι δρομολογούνται πρωταγωνιστικός επενδυτικός ρόλος για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και διαδικασίες για την αύξηση της εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ πιθανή θεωρείται μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στα λεγόμενα ομόλογα έργων. Η ικανοποίηση αυτή αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Παναγιώτη Πικραμμένου.
Το ανακοινωθέν για την Ελλάδα
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το δείπνο των ηγετών, επισημαίνεται η επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η ανάγκη για τήρηση των συμφωνηθέντων. "Συζητήσαμε την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της. Έχουμε πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη κάνει οι Έλληνες πολίτες" αναφέρουν οι ηγέτες.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010. "Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας", επισημαίνεται.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι "η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενίσχυση των θεσμών είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη".
Οι ηγέτες της ΕΕ καταλήγουν στο ανακοινωθέν τους με τη σημείωση ότι αναμένουν από από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να κάνει αυτή την επιλογή.
Ειδική αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης γίνεται και στο ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου περιλαμβάνεται και προσωπική αναφορά στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ.
Δηλώσεις ηγετών και αξιωματούχων
"Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά θέτουμε ως προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, δηλαδή την τήρηση του μνημονίου συνεργασίας. Προσφερθήκαμε να κάνουμε τα πάντα για την ενεργοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων ώστε να βοηθήσουμε περαιτέρω την Ελλάδα στην τόνωση της ανάπτυξης. Είναι ένα θετικό μήνυμα, αλλά οι δεσμεύσεις της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν" δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών.
"Τι θα συνέβαινε αν η νέα κυβέρνηση που προκύψει από τις ελληνικές εκλογές αρνιόταν το μνημόνιο και δεν σεβόταν τις δεσμεύσεις που είναι αυτές που πρέπει σήμερα η Ελλάδα να τηρήσει; Πιστεύω και χωρίς να υιοθετώ απαραίτητα αυτή την άποψη, ότι η στάση της Ευρωζώνης θα ήταν να ζητήσει τον αυστηρό σεβασμό των δεσμεύσεων" είπε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.
Και πρόσθεσε: "Εγώ συνηγορώ, πέραν αυτών που οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν, δηλαδή το μνημόνιο, και πέραν αυτών που η Ευρωζώνη έκανε για την Ελλάδα, τα διαρθρωτικά ταμεία να μπορέσουν γρήγορα να ενεργοποιηθούν ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη της Ελλάδας σε ένα πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, ώστε οι Έλληνες να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην αλληλεγγύη της Ευρωζώνης και να μπορούν να λένε ότι ναί μεν έχουν να τηρήσουν υποχρεώσεις, αλλά και προοπτικές για ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους".
Περισσότερο αυστηρός εμφανίσθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, εξετάζεται ήδη η προοπτική αποπομπής της από την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας έτσι με έμμεσο τρόπο τις πληροφορίες ότι στο Euro-Working Group προετοιμάζονται ήδη σενάρια για την επόμενη ημέρα.
"Δεν ζήτησα απ' τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, αλλά πρέπει να σκεφτούμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Είναι κοινή πολιτική μας βούληση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη" δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Για τα εν λόγω σενάρια ρωτήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέφερε: "Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν έχω πληροφορηθεί για καμία προσομοίωση από δεν ξέρω ποια ομάδα ή υποομάδα για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις το αντίθετο, μπορεί και να υπάρχουν. Κάθε χώρα μπορεί να κάνει τις μελέτες της".
Με αδιάλλακτη στάση εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Μάνχαιμ χαρακτήρισε το πρόγραμμα "μονόδρομο".
Επίθεση στη Γερμανία έκανε ο σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, Φιλίπ Ανιό, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Zeit του Αμβούργου, αναφέρει οτι "οι Γερμανοί ήθελαν να τιμωρήσουν λίγο τους Έλληνες" και παρομοίασε τη συμπεριφορά αυτή με εκείνη ενός ιερέα στην ταινία "Λευκή Κορδέλα" ο οποίος τιμωρεί συνεχώς τα παιδία και πρόσθέτει αναφερόμενος στους Γερμανούς: "Στο τέλος θα αυτοτραυματιστούν".
Την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας στηρίζουν και οι ΗΠΑ καθώς ο αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κ. Ρόουζ, δήλωσε πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και αναγνώρισε τις τεράστιες – όπως είπε – θυσίες των Ελλήνων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα επηρρέαζε την αμερικανική οικονομία και μάλιστα σε ένα προεκλογικό έτος και τόνισε πως είναι συνετό να κάνουν οι Ευρωπαίοι σχέδια, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Ο Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος μετείχε στις εργασίες της συνόδου ενώ στο περιθώριο είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι, Μέρκελ και Ολάντ, δήλωσε ότι τόσο κατά τις συναντήσεις όσο και κατά το ανεπίσημο δείπνο με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ "έγινε απολύτως σαφές ότι οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και θεωρούν ωστόσο επίσης αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει".