Να μην περιμένουν καμμία ιδιαίτερη συμπάθεια από την τρόϊκα, προειδοποιεί τους Έλληνες με συνέντευξή της στον βρετανικό "Guardian", η Κριστίν Λαγκάρντ.
Να μην περιμένουν καμμία ιδιαίτερη συμπάθεια από την τρόϊκα, προειδοποιεί τους Έλληνες με συνέντευξή της στον βρετανικό "Guardian", η Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα βέλη της επικεφαλούς του ΔΝΤ στρέφονται κατά των φοροφυγάδων και προκειμένου να τονίσει τη δυσφορία της για τη συζήτηση που γίνεται για τη πίεση που νιώθουν στην Ελλάδα άνεργοι και λοιπές ευπαθείς ομάδες, χρησιμοποιεί ως μέτρο σύγκρισης τις ανάγκες παιδιών και γονέων στην Αφρική.
"Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά ενός σχολείου σε χωριό του Νίγηρα που κάνουν μαθήματα δύο ώρες την ημέρα, τρείς μαθητές μοιράζονται μια καρέκλα και που θέλουν να έχουν μια εκπαίδευση. Σκέφτομαι αυτούς συνεχώς. Γιατί θεωρώ ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από ότι οι άνθρωποι στην Αθήνα. Ξέρετε κάτι; Όσον αφορά στην Αθήνα σκέφτομαι όλους αυτούς που προσπαθούν να φοροδιαφεύγουν συνεχώς. Όλους στην Ελλάδα που δεν πληρώνουν φόρους", αναφέρει η κ. Λαγκάρντ.
Προχωρώντας ένα βήμα παρά πέρα και επικαλούμενη το παράδειγμα της Ισπανίας, η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει, δε, ότι αλλαγή κυβέρνησης δεν συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική και τονίζει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να ζητάς περικοπές από τις πραγματικά φτωχές χώρες.
"Είναι η αποστολή του Ταμείου και είναι δική μου δουλειά να λέω την αλήθεια, όποιος κι αν είναι στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Και θα σας πω κάτι: Είναι μερικές φορές πιο δύσκολο να λες σε μια κυβέρνηση φτωχής χώρας, όπου οι άνθρωποι ζουν με 3.000, 4.000 ή 5.000 δολάρια το χρόνο, να 'σφίξει' τον προϋπολογισμό και να μειώσει το έλλειμμα. Γιατί γνωρίζω τι σημαίνει αυτό για τα προγράμματα πρόνοιας και τη βοήθεια στους φτωχούς" σημειώνει.