Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης καλεί την Ελλάδα η Κομισιόν, μέσω της νέας έκθεσής της. Η Επιτροπή "βλέπει" πολύ υψηλούς κινδύνους στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, ενώ τονίζει ότι η επιτυχία του εξαρτάται κυρίως από την Ελλάδα.
Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης καλεί την Ελλάδα η Κομισιόν, μέσω της νέας έκθεσής της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για ύφεση τουλάχιστον 4,75% φέτος, με ανοδικές τάσεις και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, "βλέπει" πολύ υψηλούς κινδύνους στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, ενώ τονίζει ότι η επιτυχία του εξαρτάται κυρίως από την Ελλάδα.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί μόνο εάν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής, ενώ στο μέτωπο των μέτρων επιμένει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω μιας φιλόδοξης εσωτερικής υποτίμησης, συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητη η εμπροσθοβαρής μείωση των ονομαστικών μισθών και του μη μισθολογικού κόστους.
Κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου μνημονίου, κρίνει ως μικτή την πρόοδο εφαρμογής του, υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιήθηκαν σημαντικοί δημοσιονομικοί στόχοι, λόγω της πολιτικής αστάθειας, της κοινωνικής αναταραχής, της μειωμένης διοικητικής ικανότητας του κράτους και της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης.
Επίσης, η Κομισιόν αξιολογεί ως ανεπαρκή την πρόοδο στη διοικητική μεταρρύθμιση και το φορολογικό σύστημα, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες όταν θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα της επόμενης διετίας και κλείνει προειδοποιώντας ότι η ημερομηνία της επόμενης επίσκεψης της τρόικας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Ο Όλι Ρεν, που ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου απέφυγε να απαντήσει, τόνισε όμως ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
"Συνεχίζεται η εκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα κι εμείς σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή έχει στόχο να επαναφέρει ανάκαμψη κι ανάπτυξη στην Ελλάδα. Λέμε ότι πρόκειται για σύμφωνο αλληλεγγύης μεταξύ των υπόλοιπων 16 κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της ελληνικής κυβέρνησης, Βουλής κι ελληνικού λαού' είπε ο επίτροπος.
Και πρόσθεσε: "Από την πλευρά μας, είναι σημαντικό όλα τα μέρη αυτού του συμφώνου αλληλεγγύης να σεβαστούν αντιστοίχως τις δεσμεύσεις τους".
Την ανάγκη αλλαγών στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα επισημαίνουν σε κοινή τους επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες 50 εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, κ. Μπόφινγκερ.
Nα στηριχθούν οι Έλληνες ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όμως ζήτησε προσοχή στις επερχόμενες εκλογές καθώς -όπως είπε- η απόφαση των Ελλήνων θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους Ευρωπαίους, ενώ δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στην Κριστίν Λαγκάρντ για τις δηλώσεις της.
Δήλωση στήριξης προς τη χώρα μας έκανε η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υπεύθυνη για διεθνή θέματα, Λαέλ Μπρέναρντ η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη και επαφές με παράγοντες στη χώρα μας.
Η κ. Μπρέναρντ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα είναι παλαιά φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ. Όπως είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγνωρίζουμε πλήρως τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ο ελληνικός λαός πραγματοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και μια βιώσιμη θέση. Στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού καθώς εκείνος συνεχίζει τη δέσμευσή του στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων".