Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα του φαρμάκου, με τις ελλείψεις σε υψηλού κόστους σκευάσματα για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, λόγω των χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα του φαρμάκου, με τις ελλείψεις σε υψηλού κόστους σκευάσματα για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, λόγω των χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος απέδωσε τα προβλήματα στην προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και στη μειωμένη δόση που πήραμε από την τρόικα τον περασμένο μήνα τονίζοντας πως αυτό πρέπει να "το αναλογιστούν όλοι εκείνοι που εμπορεύονται την ελπίδα του ελληνικού λαού, μιλούν ανεύθυνα και επιδιώκουν την ακυβερνησία ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την επιστροφή της χώρας στη κατοχική δραχμή αλλά και την ευρωπαϊκή της απομόνωση".
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρ. Κίττα, από τον οποίο ζήτησε να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και σε δήλωσή του τόνισε πως "αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες".
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να λέει το οτιδήποτε, διότι ήταν το κόμμα που αντιτάχθηκε σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές" τόνισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ρ/σ "Βήμα FM", ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στον ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου ως "το πρελούδιο, αυτό που η Ελλάδα θα ζήσει, αν όλα δεν πάνε καλά, από τον Οκτώβριο του 2012".
Διάβημα στον πρωθυπουργό για το θέμα των φαρμάκων πραγματοποίησε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ σήμερα σε δήλωσή της τόνισε: "Τώρα πριν να είναι πολύ αργά πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, ενόψει και των εκλογών, στο τι πρέπει να γίνει με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΟΠΥΥ και με τη στάση πληρωμών που ουσιαστικά υπάρχει απέναντι στα φάρμακα των ασθενών, στους υγειονομικούς μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και στους φαρμακοποιούς. Στην ουσία δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά σε μία χρεοκοπία του δημόσιου συστήματος Υγείας όπως λέγεται".
Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της πως "οι εθνοκτόνες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ασφαλισμένων στο να πληρώνουν μόνοι τους τα φάρμακά τους" και προσθέτει: "Η Δημόσια Υγεία οδεύει προς τη διάλυση λόγω της κακοδιαχείρισης των μνημονιακών κυβερνήσεων αλλά και των εκατομμυρίων λαθρομεταναστών που νοσηλεύονται δωρεάν έχοντας διαλύσει στην κυριολεξία τα ασφαλιστικά ταμεία".
Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουν όλοι οι φορείς, επιστήμονες και επαγγελματίες που εμπλέκονται στο χώρο της υγείας, να σταθούν με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων" και προσθέτει πως "πρέπει άμεσα η κυβέρνηση με τη συμβολή όλων των κομμάτων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα".
Ο ΛΑΟΣ σημειώνει πως "μια χώρα που δεν μπορεί να θρέψει τους μισούς από τους κατοίκους της, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει φάρμακα για τους χρόνια πάσχοντες και η κοινωνία ζει στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος και των λαθρομεταναστών, χρειάζεται μια απολύτως ριζοσπαστική αλλαγή" και καταγγέλλει πως "υπεύθυνα για την κατάντια αυτή, είναι τα κόμματα που κυβέρνησαν, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που αδιαφόρησαν, που ανέχθηκαν τις μίζες και τις ρεμούλες, εγκαταλείποντας την Πατρίδα στο έλεός της".