Κορυφώνεται η αγωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την Ισπανία και τη "μαύρη τρύπα" των τουλάχιστον 84 δισ. ευρώ στις τράπεζές της. Οι Γερμανοί απορρίπτουν ενδεχόμενο απευθείας στήριξης μόνο των τραπεζων της χώρας από τα ταμεία ευρω-διάσωσης. Κινήσεις για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο παρασκήνιο.
Κορυφώνεται η αγωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την Ισπανία και τη "μαύρη τρύπα" των τουλάχιστον 84 δισ. ευρώ στις τράπεζές της. Για μια ακόμη φορά καταγράφεται διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΕΕ και σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διεργασίες για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης.
Αξιωματούχοι σε Βερολίνο και Βρυξέλλες επεξεργάζονται πυρετωδώς σχέδια για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, μολονότι η Μαδρίτη δεν έχει ακόμη ζητήσει έξωθεν βοήθεια, με τη Γερμανία όμως να απορρίπτει το ενδεχόμενο απευθείας στήριξης μόνο των τραπεζων της χώρας από τα ταμεία ευρω-διάσωσης και να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για να μπεί η Ισπανία -ως κράτος- στον ευρωμηχανισμό διάσωσης, με μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Μετά από επαφές στην Κομισιόν, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια άμεσης προσφυγής στον μηχανισμό ευρωδιάσωσης όσο εκκρεμούν μέχρι το τέλος του μήνα οι εκθέσεις ΔΝΤ και ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών για τις "τρυπες" των ισπανικών τραπεζών .
"Σε όχι περισσότερο από 10-15 μέρες θα έχουμε τις δύο εκθέσεις των ανεξάρτητων οργανισμών. Αυτές οι εκθέσεις θα κάνουν μια σφαιρική ανάλυση για το ποια είναι η κατάσταση των ισπανικών τραπεζών. Κι επίσης είμαστε σίγουροι ότι θα λένε κάτι παρόμοιο με αυτό που λέει το ΔΝΤ. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η ισπανική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, προφανώς για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών" δήλωσε ο ντε Γκίντος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκτιμάται ότι ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών αναμένεται να αποκαλύψει κι άλλες πιθανές ζημιές από 30 έως 70 δισ. ευρώ, επιπρόσθετα στα 84 δισ. που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως απώλειες και πιθανές απώλειες από τη στεγαστική φούσκα.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη πρέπει να προσφύγει στην τρόικα. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όσο δεν υπαρχει η αναγκαία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση "δεν πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο". "Εγώ δεν βλέπω αυτή τη δυνατότητα σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν τώρα για τον EFSF" είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απευθείας στήριξης.
Συμφωνα με το Reuters, νομικοί εξετάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες για να δουν πώς θα μπορούσε η Μαδρίτη να πάρει χρήματα απ' τα ταμεία διάσωσης χωρίς να υποχρεωθεί να υπαχθεί σε πλήρες πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδη σε μνημόνιο.
Η "Sueddeutsche Zeitung" υποστηριζει ότι συζητείται η πιθανότητα να δοθούν χρήματα απ' τον ευρωπαϊκό μηχανισμό απευθείας στο ισπανικό Ταμείο Τραπεζών, με αντάλλαγμα μια δέσμευση της Μαδρίτης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του κλάδου ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο μεμονωμένων τραπεζών.
"Αν με ρωτάτε αν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μπορεί να παρέμβει για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτό δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή, παρότι αυτή την επιλογή, όπως είπε και ο συνάδελφός μου, Όλι Ρεν, πρέπει μελλοντικά να την σκεφτούμε. Όμως είναι αδύνατο να γίνει αυτή τη στιγμή" δήλωσε επί του θέματος ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.
Στο πλευρό της Μαδρίτης σπεύδει το Παρίσι, υποστηρίζοντας τις προτάσεις για τη χρήση των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. "Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αν η ισπανική κυβέρνηση το επιθυμήσει, οποιαδήποτε στιγμή, και θέλουμε να το αποφασίσει μόνη της, διαθέτουμε στην Ευρωζώνη εργαλεία αλληλεγγύης, τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε πολύ γρήγορα" δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιερ Μοσχοβισί, ο οποίος συναντάται με τον Ισπανό ομόλογό του ντε Γκίντος.
Διαψεύδοντας κάποιες προσδοκίες των αγορών για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια εντείνοντας την πίεση στις ευρωπαϊκές κεφαλές να βρουν τη λύση στη σύνοδο κορυφής περί τα τέλη Ιουνίου.
"Μην περιμένετε απ' την ΕΚΤ να καλύπτει τα κενά των κυβερνήσεων", διεμήνυσε ο Μάριο Ντράγκι και επισήμανε: "Κάποια από τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική. Και πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Δεν είναι σωστό η νομισματική πολιτική να συμπληρωνει την ελλειψη δρασης αλλων θεσμών".
"Η Ευρώπη χρειάζεται λιτότητα και πειθαρχία, αλλά χρειάζεται και πολιτικές λύσεις και ανάπτυξη", επεσήμανε ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος καλώντας τους εταίρους να δείξουν αλληλεγγύη για τη διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτκού σχεδίου.