Η ισπανική κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει λάβει καμία απόφαση να ζητήσει βοήθεια για τη διάσωση των τραπεζών της, δήλωσε εκπρόσωπός της. Εντός του Σαββατοκύριακου το αίτημα, μεταδίδει το Reuters. Δεν έχουμε αίτημα, έχουμε τα εργαλεία, δηλώνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Η ισπανική κυβέρνηση αναμένει τα στοιχεία του ΔΝΤ και των ανεξάρτητων ελεγκτών και προς το παρόν δεν έχει λάβει καμία απόφαση όσον αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια για τη διάσωση των τραπεζών της, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.
Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, πάντως, παρέπεμψε σε χθεσινοβραδινή δήλωση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος άφηνε όλα τα ενδεχομενα ανοιχτά, λέγοντας: "Κατ' αρχήν, έχουμε δυο ανεξάρτητους εκτιμητές. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τη φόρμουλα για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Μπορείτε, όμως, να είστε απολύτως σίγουροι ότι η Ισπανία έχει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο και δίκαιο για να ξεφύγει απ' την κρίση".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΔΝΤ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα θα αναφέρει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες πέραν των αναγκών που έχουν ήδη διαπιστωθεί.
Ο οίκος Fitch, που χθες υποβάθμισε το αξιόχρεο της Μαδρίτης δύο βαθμίδες πάνω απ' την κατηγορία "σκουπίδια", ανεβάζει το σχετικό ποσό στα 60 δισ., επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το συνολικό κόστος για την Ισπανία μπορεί να φθάσει έως και 100 δισ., δηλαδή το 9% της χώρας.
Reuters: Αίτημα μέσα στο Σαββατοκύριακο
Την ίδια ώρα, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται ότι υπάρχει τις τελευταίες ώρες μια κινητικότητα με στόχο την παροχή στήριξης στην Ισπανία για τη διάσωση του προβληματικού τραπεζικού της κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, αλλά και οι "Financial Times", αύριο πιθανόν να γίνουν δυο τηλεδιασκέψεις, η πρώτη σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών και η δεύτερη σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο την προετοιμασία για το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.
Το Reuters, που επικαλείται πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους και μιας γερμανικής πηγής, αναφέρει μάλιστα ότι η Ισπανία αναμένεται να υποβάλει αίτημα προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός του Σαββατοκύριακου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί μετά από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.
Τι λένε Βρυξέλλες και Βερολίνο
Τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν όλα τα αναγκαία εργαλεία για παροχή υπό όρους στήριξης σ' όποιον το ζητήσει, δηλώνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κανένα αίτημα βοήθειας από πλευράς της Ισπανίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας πως δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής να συγκαλέσε συσκέψεις του Eurogroup.
"Δεν αποφασίζει η Κομισιόν τη σύγκληση του Eurogroup. Για την Κομισιόν, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Πρώτα απ' όλα δεν έχουμε αίτημα για οικονομική βοήθεια από την Ισπανία. Εάν, και επιμένω στο εάν, υπάρξει τέτοιο αίτημα κάποια στιγμή, υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία και είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν με τον τρόπο που έχει ήδη αποφασιστεί στο παρελθόν" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ.
Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει εξωτερική βοήθεια και η Γερμανία ασκεί καμία πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η ΕΕ έχει στη διάθεσή της ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί μια σταθερή ανάπτυξη.
"Για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας, δημιουργήσαμε μια ολόκληρη δέσμη μέτρων και σ' αυτή ανήκουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, οι αναπτυξιακές δυνατότητες κι οι δυνατότητες αλληλεγγύης. Γι' αυτό υπάρχει το EFSF, γι' αυτό συζητείται στη βουλή το ESM, ένας μόνιμος μηχανισμός" τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι οι χώρες που θέλουν να επωφεληθούν της αλληλεγγύης, καταθέτουν αυτό το αίτημα. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι διαθέτουμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια σταθερή εξέλιξη της Ευρωζώνης. Και τώρα εναπόκειται στις κάθε χώρα ξεχωριστά να αποτανθεί σ' εμάς. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και συνεπώς η Γερμανία επ' ουδενί δεν πρόκειται να ασκήσει πίεση".
Το μήνυμα του Ομπάμα
Ο Μπαρακ Ομπάμα προέτρεψε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να αντιμετωπίζουν την κρίση, με ενέσεις κεφαλαίου προς τις τράπεζες χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ισπανία.
"Το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι μόνο κρίση χρέους. Υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα -είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ- που σαφώς έχουν ξοδέψει περισσότερα απ' όσα βγάζουν κι έχουν προβλήματα. Υπάρχουν άλλες χώρες με πλεόνασμα με αρκετές υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, έχουν όμως αδυναμίες παρεμφερείς με ό,τι συνέβη εδώ στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά στεγαστικά δάνεια και αγορά ακινητων, πράγμα που αποδυνάμωσε το οικονομικό τους σύστημα".
Επείγουσα λύση για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της αναζητά και η Λευκωσία, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό, ενώ στην Ιταλία, τριγμούς στην κυβέρνηση Μόντι με κίνδυνο ακόμη και πρόωρων εκλογών το φθινοπωρο προκαλεί η σκληρή λιτότητα κι η αδυναμία προώθησης αναπτυξιακών μέτρων λόγω έλλειψης ρευστότητας.