Σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση έναντι των αρχικών εκτιμήσεων βυθίστηκε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 6,5% και όχι 6,2%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική βελτίωση στους μήνες που απομένουν έτσι ώστε η ύφεση να περιοριστεί στο 5% που προβλέπει το μνημόνιο.
Σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση έναντι των αρχικών εκτιμήσεων βυθίστηκε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 6,5% και όχι 6,2%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική βελτίωση στους μήνες που απομένουν έτσι ώστε η ύφεση να περιοριστεί στο 5%, όπως προβλέπει το μνημόνιο, προκειμένου να μην τροποποιηθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Στο ίδιο διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2012:
Οι φόροι επί των προϊόντων μειώθηκαν περαιτέρω κατά 5,5%
Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών κατά 8,5%
Οι επενδύσεις κατά 21,3%.
Ως "σωσίβιο" λειτούργησε η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, όπως προέκυψε από την αύξηση των εξαγωγών κατά 1,4% και τη μείωση των εισαγωγών κατά 16,6%.
Νεότερα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή αλλά και τις τιμές προίόντων- υπηρεσιών, δείχνουν τις προοπτικές των επόμενων μηνών.
Η παραγωγή στη μεταποίηση με τη συμπλήρωση του τετραμήνου μειώθηκε περαιτέρω κατά 7,4% και οι κλάδοι με τη σημαντικότερη πτώση είναι:
Τα τρόφιμα με 8,7%
Το χαρτί με 14,5%
Τα χημικά με 17,3%
Τα μηχανήματα και μηχανολογικός εξοπλισμός 25,8%.
Ο πληθωρισμός την ίδια ώρα υποχώρησε στο 1,4%, αλλά με σημαντικές αυξήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης και ειδικότερα σε:
Γαλακτοκομικά- αυγά 2,9%
Λαχανικά 6,6%
Ηλεκτρικό ρεύμα 13,9%
Βενζίνη 4,4%.
Στον αντίποδα, οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν κατά 9,7%. Η βαθύτερη ύφεση, η συρρίκνωση της κατανάλωσης, η κακή κατάσταση των φοροελεγκτικών μηχανισμών αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζουν ήδη αρνητικά τα έσοδα, που εμφανίζουν υστέρηση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
Ως αντίβαρο θα μπορούσε να λειτουργήσει η άντληση εσόδων από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, με δεδομένο άλλωστε ότι η νέα χρηματοδοτική συμφωνία προβλέπει έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από αυτή την πηγή.