Η απόφαση του Eurogroup για την Ισπανία έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αθήνας και η πρώτη εκτίμηση παραγόντων από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι τρέχουν για να οχυρώσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έναντι των όποιων εξελίξεων στην Ελλάδα.
Η απόφαση του Eurogroup για την Ισπανία έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αθήνας και η πρώτη εκτίμηση παραγόντων από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση, σε συνδυασμό με τη πρόθεση να δοθούν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ αν χρειαστεί, όπως επίσης με το ότι η γερμανική πλευρά δεν εξέφρασε τη παραμικρή επιφύλαξη ούτε για τη διαδικασία ούτε για το ύψος της βοήθειας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι τρέχουν για να οχυρώσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έναντι των όποιων εξελίξεων στην Ελλάδα.
Στην απόφαση για την Ισπανία αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς μετά από τη συνάντηση του με παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο της Ηλείας. "Σκεφτείτε την ώρα που μια χώρα σαν την Ισπανία διαπραγματεύεται εδώ πέρα υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τα σπάσουν με την Ευρώπη και να απομονωθούμε ως Ελλάδα. Αλλά ευτυχώς εκτός από το δρόμο της ανευθυνότητας υπάρχει και ο δρόμος της ευθύνης" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Από τη πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως το πρόβλημα των δημόσιων χρεών είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, απόρροια της νεοφιλελεύθερης ασκούμενης πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας από την Καβάλα επιτέθηκε στην Άγκελα Μέρκελ με αφορμή δηλώσεις της για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. "Προχθές η κ. Μέρκελ εκτόξευσε άλλη μια προεκλογική κορώνα. Μας είπε ότι η τήρηση του μνημονίου είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Που το βρήκε αυτό γραμμένο η κ. Μέρκελ; Ποιο άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας χώρας στην Ευρωζώνη, τα μνημόνια της λιτότητας. Που ακούστηκε ότι η εξόντωση ενός λαού και η διάλυση μιας χώρας είναι όρος για τη συμμετοχή της στο ευρώ" ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Την εκτίμηση ότι εάν η κρίση στην Ισπανία είχε ξεσπάσει νωρίτερα, η Ελλάδα θα είχε μεγάλη δυσκολία στο να πάρει τη νέα βοήθεια, έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας παράλληλα το προβληματισμό του για το τι κρύβει η άμεση αντίδραση του Eurogroup στο πρόβλημα της Ισπανίας. "Η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ στην υπόθεση της Ισπανίας στηρίζοντας με 100 δισ. τις ισπανικές τράπεζες δείχνει ότι ετοιμάζεται ένα δίκτυο προστασίας της Ευρωζώνης σε σχέση και με την ελληνική περίπτωση" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών εξέφραζε την άποψη ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει κι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της, καθώς πιθανή έξοδος της θα κόστιζε πολύ στην Ένωση. "Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον που βιώνουμε αυτό το διάστημα, υπάρχει ένας σταθερός παράγοντας, η θέληση να μην αφήσουμε την ένωση να διαλυθεί" τόνισε η Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στη εφημερίδα Am Sonntag.
Μήνυμα στην Αθήνα έστειλε εκ νέου ο Όλι Ρεν, ο οποίος σημείωσε ότι όπως έχει η κατάσταση σήμερα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της χωρίς βοήθεια, συμπληρώνοντας όμως ότι το Μνημόνιο δεν είναι στατικό κείμενο.
"Το πρόγραμμα δεν είναι ούτε τυφλό, ούτε κουφό, λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στη χώρα και ως εκ τούτου είναι προσαρμόσιμο ανά τρίμηνο. Και είναι στο σύνολό του προς το συμφέρον του ελληνικού λαού" είπε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".
Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στο "κόκκινο", με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τις αρχές Ιουλίου. Προβληματισμό προκαλούν η υστέρηση στα έσοδα που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, όπως επίσης οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των Ταμείων όπως προκύπτει από την απορρόφηση του 50% των αρχικών πιστώσεων πριν συμπληρωθεί καν το εξάμηνο, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι τρίτων που ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ κι από την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ θα ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ. Ως μεγαλύτερος κίνδυνος για τους φετινούς στόχους χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο η ύφεση να ξεπεράσει κατά μία ή δύο μονάδες τη πρόβλεψη για 4,7%, κάτι που θα "φούσκωνε" το έλλειμμα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.