Η απόφαση για την προσφυγή των ισπανικών τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν φαίνεται να αμβλύνει τις ανησυχίες των αγορών και των Ευρωπαίων για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις κυρίως από τη γερμανική πλευρά συνεχίζονται, με τον επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών του CDU να ζητεί από την γερμανική κυβέρνηση να προετοιμάσει μια στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η απόφαση για την προσφυγή των ισπανικών τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν φαίνεται να αμβλύνει τις ανησυχίες των αγορών και των Ευρωπαίων για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις κυρίως από τη γερμανική πλευρά συνεχίζονται, με τον επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος ζητεί από την γερμανική κυβέρνηση να προετοιμάσει μια στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τρόπο ο οποίος θα περιορίζει τις συνέπειες για τους υπολοίπους.
"Θα ήταν ανεύθυνο να μην υπάρξει, από κοινού με τις άλλες χώρες, προετοιμασία για σενάριο εξόδου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει ελληνικό χάος", δήλωσε ο Κουρτ Λάουκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών του CDU.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών και των χριστιανοκοινωνιστών, Φόλκερ Κάουντερ, εξέφρασε την ανησυχία του, αλλά και την ελπίδα στις εκλογές της Κυριακής να νικήσει η λογική και να εκλεγεί μια κυβέρνηση, η οποία θα αναγνωρίζει ξεκάθαρα την Ευρώπη, άρα και όσα είναι απαραίτητα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι σέβεται τη δημοκρατία στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να λέμε μεταξύ μας την αλήθεια, διαφορετικά δεν έχει νόημα και τόνισε χαρακτηριστικά: "Χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα, με οποιοδήποτε νόμισμα, δεν θα τα καταφέρει. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχίσει κανείς με τον τρόπο που δούλευε έως τώρα".
Η διάσωση της Ελλάδας και η παραμονή της στο ευρώ είναι η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τον αυστριακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος συνέδεσε την τύχη της χώρας με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και τόνισε: "Η τύχη της Ελλάδας είναι στενά συνυφασμένη με το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Εάν είμαστε σε θέση να διασώσουμε το ευρώ, αυτό θα αποτελεί τη βέλτιστη πολιτική και οικονομική λύση, απ' ότι οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική, δηλαδή, μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μία μετάδοση της κρίσης σε άλλες χειμαζόμενες χώρες".
Το λάθος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν ότι επιχειρήθηκε να αναβληθεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση δήλωσε ο Λετονός πρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκι, στην Süddeutsche Zeitung, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του πέτυχε να ορθοποδήσει επειδή οι μεταρρυθμίσεις έγιναν με γρήγορους ρυθμούς και πρόσθεσε: "Οι Έλληνες προσπάθησαν να αναβάλουν τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών τους. Τέτοια μέτρα πρέπει να επιβάλλονται άμεσα, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι αλλαγές τους περιμένουν…Η χώρα μου έχει σήμερα τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, 4% – αν και πριν από τρία χρόνια είχε φθάσει στο -17% – επειδή η κυβέρνηση ενήργησε ταχύτατα, με περικοπές δαπανών, οι οποίες ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των αγορών".