Εντείνονται οι φόβοι για ντόμινο στην Ευρώπη, παρά την απόφαση για τα 100 δισ. για τις ισπανικές τράπεζες. Οι αγορές κάθε άλλο παρά έδειξαν να πείθονται από την ισπανική διάσωση, την ώρα που τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ιταλία, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει και η Κύπρος στον ευρω-μηχανισμό διάσωσης, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Εντείνονται οι φόβοι για ντόμινο στην Ευρώπη, παρά την απόφαση για διάσωση των ισπανικών τραπεζών με 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι αγορές κάθε άλλο παρά έδειξαν να πείθονται από την ισπανική διάσωση, καθώς τα 100 δισ. για τις τραπεζες θα επιβαρυνουν το δημοσιο χρεος. Έτσι, τα ισπανικά επιτόκια δανεισμού εκτοξεύθηκαν το απόγευμα της Τρίτης σε ύψος-ρεκόρ, μέχρι και το 6,81%, μια ανάσα δηλαδή από το 7% όπου το κόστος δανεισμού θεωρείται μη βιώσιμο.
Την ίδια ώρα τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ιταλία, το επιτόκιο δανεισμού της οποίας έφτασε στο 6,18%, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει και η Κύπρος στον ευρω-μηχανισμό διάσωσης, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η Κύπρος φαίνεται ότι θα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στο μοντέλο της Ισπανίας, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ενώ κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τη μορφή της βοήθειας που θα ζητήσει η Λευκωσία από τα ταμεία της ΕΕ.
Η Άγκελα Μέρκελ, πάντως, χαρακτήρισε σωστή την προσφυγή της Ισπανίας στον ευρωμηχανισμό και επανέλαβε ότι το ζητούμενο να υπάρξει "περισσότερη Ευρώπη" και "κοινός έλεγχος".
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για την Ιταλία, λέγοντας: "Δεδομένων των υψηλών επιτοκίων που ήδη πληρώνει η Ιταλία για την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές μπορεί επίσης να ζητήσει βοήθεια υποστήριξης".
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, πάντως, χαρακτήρισε "εντελώς ανάρμοστες" τις δηλώσεις Φέκτερ. "Δεδομένου ότι θεωρώ ως εντελώς ανάρμοστο ένας, ή μία, υπουργός Οικονομικών ενός κράτους-μέλους της ΕΕ να σχολιάζει έτσι την κατάσταση ενός άλλου κράτους-μέλους, δεν θα κάνω σχόλια για τις δηλώσεις της υπουργού", τόνισε ο Μόντι.
Λίγο αργότερα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας ανασκεύασε λέγοντας πως δεν έχει "κανένα στοιχείο" ότι η Ρώμη πρόκειται να καταθέσει σχετικό αίτημα για οικονομική βοήθεια.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο απηύθυνε έκκληση για ενότητα ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι "η σύνοδος κορυφής στα τέλη Ιουνίου μπορεί να σώσει το ευρώ". "Πρέπει -είπε- να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, κοινές προσπάθειες, θα έλεγα, για να σηματοδοτήσει το Συμβούλιο Κορυφής μία καμπή".
Η αγωνία των Ιταλών είναι φανερή από το πρωτοσέλιδο της οικονομικής εφημερίδας "24 Ωρες" που έχει τίτλο "Γρήγορα, κυρία Μέρκελ". Η εφημερίδα αποδοκιμάζει τη Γερμναίδα καγκελάριο για την πολιτική της, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τους φόβους των Ελλήνων, των Ισπανών, των Ιταλών, των Γάλλων.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί -μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN- τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για την υπέρβαση της κρίσης στενεύουν δραματικά.
Με δική του συνέντευξη στους "Financial Times", o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, καλεί όλες τις χώρες της ΕΕ να θέσουν τις μεγάλες τράπεζές υπό τον έλεγχο διασυνοριακής τραπεζικής αρχής, στο πλαίσιο μιας τραπεζικής ένωσης που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ακόμη και του χρόνου.