Με επιφυλακτική ανακούφιση υποδέχθηκαν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Με έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ έκαναν λόγο για επικράτηση του ευρώ σε μια διχασμένη χώρα και για δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Με επιφυλακτική ανακούφιση υποδέχθηκαν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Με έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ έκαναν λόγο για επικράτηση του ευρώ σε μια διχασμένη χώρα και για δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
"Το ερώτημα που διακυβευόταν ήταν αν μια μελλοντική κυβέρνηση στην Αθήνα θα εκπληρώσει τους όρους λιτότητας έναντι της Ευρώπης και του ΔΝΤ, ή αν θα τους αποκηρύξει πλήρως με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η Ευρώπη μπορεί κατ' αρχήν να ανασάνει βαθιά", ανέφερε το γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF.
"Η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Στις προηγούμενες εκλογές υπερίσχυσε η διαμαρτυρία. Αλλά σε πολλούς Έλληνες ήταν πλέον σαφές ποιο ήταν το διακύβευμα κι έτσι στο τέλος το πήραν απόφαση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, έστω κι αν πολλοί στην Ελλάδα συνδέουν αυτό το κόμμα με την κρίση και λένε ότι έχει μέρος της ευθύνης για την παρακμή της χώρας. Πολλοί το αποφάσισαν, λοιπόν, αλλά η διαμαρτυρία παραμένει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τις δυνάμεις του", ανέφερε η ανταποκρίτρια του καναλιού στην ελληνική πρωτεύουσα.
"Τα επόμενα λεπτά και τις επόμενες ώρες θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μπορέσει να υπάρξει προσέγγιση για μια συμφωνία περί σχηματισμού συνασπισμού που θα είναι σταθερός και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξέλθει απ' την ακυβερνησία των τελευταίων μηνών", τόνισε ο ανταποκριτής της Rai Uno στην Αθήνα.
"Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα κερδίζει τις εκλογες", επισημαίνει στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ η Wall Street Journal, το αμερικανικό CNBC υπογραμμίζει ότι "το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ ενώ οι Times της Νέας Υόρκης γράφουν "Οι υποστηρικτες του μνημονίου κέρδίζουν στις ελληνικες εκλογές". Η Ελλάδα τρέχει καθώς τα μετρητά λιγοστεύουν και η Ευρώπη ζητά λιτότητα", συμπληρώνει το πρακτορείο Bloomberg. Τώρα το μέλλον της χώρας στο ευρώ ενδέχεται να εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει το BBC.
Η έκβαση της κάλπης δίνει "λίγη ελπίδα" κατά το γερμανικό Spiegel. "Έπαινοι απ' την Ευρώπη – ανακούφιση στις αγορές", γράφει η κεντροαριστερή Sueddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι απεφεύχθη μεν το πρώτο ατύχημα, η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα, αλλά προσεκτικά. "Η νικήτρια ελληνική δεξιά καλεί για "κυβέρνηση ενότητας" γράφει η γαλλική Le Monde επισημαίνοντας ότι '' Για να κατανοηθεί η σημασία αυτής της νίκης , αρκεί να φανταστούμε πως θα νοιώθαμε σήμερα το πρωί εάν οι Έλληνες είχαν ενισχύσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου, όπως κάποιοι το είχαν προβλέψει. Η δεξιά Figaro πανηγυρίζει: "Οι συντηρητικοί "φιλοευρωπαίοι" κερδίζουν με μικρή διαφορά στις ελληνικές εκλογές".
Ο απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica τονίζει ότι "η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση" ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική αντιπολίτευση".
"Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου" μετέδωσε ο απεσταλμένος της εφημερίδας Corriere della Sera και προσθέτει: "Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας".