Η κρίση στην Ευρώπη κυριάρχησε στις συνεδριάσεις του G20 με τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να πιέζονται να απαντήσουν για το πως σκοπεύουν να βοηθήσουν τα ασθενέστερα μέλη τους προς μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ενσωμάτωσης.
Η κρίση στην Ευρώπη κυριάρχησε στις συνεδριάσεις του G20 με τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να πιέζονται να απαντήσουν για το πως σκοπεύουν να βοηθήσουν τα ασθενέστερα μέλη τους προς μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ενσωμάτωσης.
"Υπάρχει σήμερα ένα παγκόσμιο αίτημα να είναι η Ευρώπη πιο ενωμένη, να πάει βαθύτερα σε μια ενσωμάτωση. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακους όλα τα μέρη του κόσμου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ασία, να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ονομαστικά από την Ευρωζώνη, να εμβαθύνει την ενσωμάτωσή της, να χτίσει μια τραπεζική ένωση μέσω μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης και ακόμα και μιας πολιτικής ενοποίησης", σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόζο.
Οι ηγέτες της Ευρώπης, πάντως, κέρδισαν την υποστήριξη των άλλων ηγετών του κόσμου δεσμευόμενοι να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς μια τραπεζική ένωση, όπως ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, ώστε να μην επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα υπερχρεωμένων κρατών που καλούνται να διασώσουν τις προβληματικές τους τράπεζες.
Μια επιλογή ως προς αυτό είναι η χρησιμοποίηση των ταμείων διάσωσης για την αγορά κρατικού χρέους ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού χωρών σαν την Ισπανία και την Ιταλία, όπως πρότεινε ο Μάριο Μόντι. "Είναι μια ιδέα που πρέπει να συζητηθεί", είπε σχετικά ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
"Ύπήρξε από την μεριά όλων και καθενός ξεχωριστά των συμμετεχόντων στην G20 μια έκφραση εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Και σε ό,τι μας ανησυχεί, εμείς, οι Ευρωπαίοι, βάλαμε τρεία σημεία δράσης που θα εξελιχθούν στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του μήνα: ανάπτυξη, οικονομική σταθερότητα και υπευθυνότητα αναφορικά με τους προϋπολογισμούς", τόνισε ο κ. Ολάντ.
Η ιδέα αγοράς κρατικού χρέους από τους μηχανισμούς διάσωσης θα συζητηθεί στην αυριανή τετραμερή συνάντηση Μόντι – Ολάντ – Μέρκελ – Ραχόι στην Ρώμη. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν την βλέπει με θετικό μάτι ενώ απαιτείται και η έγκριση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
"Δείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε την κρίση. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό με έναν συνδυασμό δημοσιονομικής προσαρμογής, αναπτυξιακών κινήτρων και δυνατότερης ευρωπαϊκής ομαδικής δουλειάς. Οι προτάσεις αυτές έγιναν δεκτές θετικά, οι συζητήσεις μας δείχνουν ότι θέλουμε να εργαστούμε μαζί αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ο καθένας πρέπει να λύσει το δικό του πρόβλημα", σημείωσε από την μεριά της η Άγκελα Μέρκελ.
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι όπως είπε ετοιμάζονται τολμηρά μέτρα στην Ευρώπη.
"Οι φίλοι μας στην Ευρώπη ξεκάθαρα αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και κινούνται δυναμικά με μια αυξημένη αίσθηση του επείγοντος. Καλωσορίζω τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη ληφθεί για να προωθηθεί η ανάπτυξη, η οικονομική σταθερότητα και η δημοσιονομική υπευθυνότητα", υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.
Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου γίνεται λόγος για την αποφασιστικότητα των ηγετών του ομίλου των 20 να προωθήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση αλλά και για την ανάγκη να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας εφόσον χειροτερέψουν σημαντικά οι συνθήκες.
Παράλληλα, χαιρετίζεται η απόφαση της Ισπανίας να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα "δεν έχει ανάγκη διάσωσης".