Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την οποία σχολίασαν και κόμματα που δεν μετέχουν στη Βουλή.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που ανακοινώθηκε αργά το μεσημέρι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η νέα τριοκομματική κυβέρνηση "δεν σκοπεύει να βαδίσει έξω από το μνημονιακό δρόμο, η νέα τρικομματική κυβέρνηση" ενώ σχολιάζοντας τις επιλογές των προσώπων αναφέρει ότι "δείχνουν μια κυβέρνηση με σαφές δεξιό περιεχόμενο και προσανατολισμό, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο από τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπεράσπιση και την υλοποίηση των πιο ακραίων και αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών".
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για συγκυβέρνηση "δεσμευμένη απέναντι στην ΕΕ και την ελληνική πλουτοκρατία να φορτώσει στο λαό την καπιταλιστική κρίση".
Την σύνθεση της νέας κυβέρνησης σχολίασαν και κόμματα που δεν μετέχουν στην Βουλή.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση των ονομάτων του νέου κυβερνητικού σχήματος "δεν προξένησε ενθουσιασμό", ενώ αναφέρει ότι "προβληματίζει η μίξη Σημιτικών, αριστερών, Νεοδημοκρατών και ΠΟΛ.ΑΝ".
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν και δίδουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση της ΝΔ που έχει έντονα δεξιά χαρακτηριστικά και σαφή την επιρροή του τραπεζικού κατεστημένου". Η κ. Κατσέλη σχολιάζει ότι "από την προγραμματική συμφωνία των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά προς την κατεύθυνση της ανατροπής της πολιτικής της αδιέξοδης λιτότητας. Η συμφωνία τους διαψεύδει τις προεκλογικές τους εξαγγελίες . Φαίνεται ότι λησμόνησαν πολύ γρήγορα τα περί 'επαναδιαπραγμάτευσης' και 'κοινωνικής δικαιοσύνης'. Η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση έχει λήξει πριν ακόμα ξεκινήσει… Σύντομα η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των αδιεξόδων της ίδιας της πολιτικής του Μνημονίου".
Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών υποστηρίζει ότι "τα πρόσωπα της νέας Κυβέρνησης, ως φορείς της προαποφασισμένης μνημονιακής πολιτικής και εκπροσώπησης των συμφερόντων των τοκογλύφων, δημιουργούν ερωτηματικά μόνο ως προς το ποιες εσωτερικές ισορροπίες εξυπηρετούν και ουδόλως για τις πολιτικές προθέσεις τους. Αυτές είναι πλέον ξεκάθαρες".