Την παραμικρή παραχώρηση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι Γερμανοί σχετικά με τη χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος. Σόιμπλε, Βεστερβέλε και Ρέσλερ προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι δεν δέχονται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, είπαν "όχι" σε εκπτώσεις και ζήτησαν ξανά τήρηση των δεσμεύσεων.
Την παραμικρή παραχώρηση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι Γερμανοί σχετικά με τη χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος. Σόιμπλε, Βεστερβέλε και Ρέσλερ προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι δεν δέχονται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, είπαν "όχι" σε εκπτώσεις και ζήτησαν ξανά τήρηση των δεσμεύσεων, δίνοντας το στίγμα της σκληρής στάσης που θα κρατήσουν στις διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε τονίζει, μέσω του ZDF, ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με επιπλέον δανεικά. Μάλιστα, προχωρεί και σε αντιπαραβολή με την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται -όπως λέει- για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει αρκετά.
Ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εκπτώσεων στις μεταρρυθμίσεις, ενώ εκφράζει και δυσαρέσκεια για την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να διεκδικήσει αλλαγή κάποιων όρων.
Επίσης μέσω του ZDF, ο κ. Ρέσλερ δηλώνει: "Δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε καταστήσει σαφές στην Ελλάδα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του ποιός θα την σχημάτιζε, θα έπρεπε να υιοθετήσει το πρόγραμμα προσαρμογής. Όμως, αυτά που μέχρι τώρα ακούμε από τη νέα κυβέρνηση παραπέμπουν σε μία άλλη κατεύθυνση".
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επαναδιαπραγμάτευση για όλα, μετράει αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. "Αυτή η κρίση χρέους απαιτεί αξιοπιστία από όλους τους εταίρους το οποίο σημαίνει ότι αυτό που συμφωνήθηκε στην ΕΕ ως προς τα προγράμματα βοήθειας, ισχύει. Σημαίνει ακόμη ότι εκείνοι που ποντάρουν σε βοήθεια και τη λαμβάνουν ως οικονομική βοήθεια πρέπει να εφαρμόσουν όσα υποσχέθηκαν. Εδώ δεν μπορούν να υπάρξουν υποχωρήσεις, εκπτώσεις, αλλά είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις" επισημαίνει ο κ. Βεστερβέλε.
Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής της Kοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε προειδοποιεί ότι μόνο στην περίπτωση που τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις υπάρχει περιθώριο να εξετασθεί αίτημα για χρονική παράταση. Σε δηλώσεις του στην "Bild" επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Η βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί μόνο εάν η χώρα μείνει πιστή στο πρόγραμμα περικοπών. Όσο για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής κάποιων μεταρρυθμίσεων, μπορεί να γίνουν κάποιες λογικές αλλαγές".
Τι λέει η Κομισιόν
Οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό, αφού όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα επιβάλλουν σφικτά χρονοδιαγράμματα.
Ως προς τη διαπραγμάτευση αυτή καθ' αυτή, ο Αμαντέου Αλταφάζ, αφού σημείωσε ότι πρώτα θα γίνει η αξιολόγηση και στη συνέχεια θα ενημερωθεί το Eurogroup για να αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, επισήμανε ότι ως προς την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο Δημόσιο και στο φορολογικό σύστημα.
Τι λέει η ΕΚΤ
Αντίθετη ακόμη και στο ενδεχόμενο χρονικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος εμφανίζεται η ΕΚΤ, με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη Έβαλντ Νοβότνι να υποστηρίζει ότι είναι λάθος η συζήτηση να ξεκινά από την επιμήκυνση πριν καν γίνει απολογισμός του τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Ο κ. Νοβότνι αναφέρει στην "Kurier" ότι "η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει με το αίτημα να αναβληθεί το όλο θέμα προς τα πίσω. Πρώτα θα πρέπει να γίνει απολογισμός των πεπραγμένων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση".
Το μήνυμα του Μοσκοβισί
Μήνυμα για λήψη αναπτυξιακών μέτρων στέλνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος όμως θέτει ως προαπαιτούμενο την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και τονίζει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
"Εγώ επιθυμώ η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις και να ληφθούν μέτρα ανάπτυξης για τη χώρα αλλά φαντάζομαι ότι έχουμε πολύ λίγο χρόνο" δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Θέσεις Αυστρίας – Φινλανδίας
Ωστόσο, διατεθειμένοι να συζητήσουν κάποια παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζονται δύο από τους βασικούς εκφραστές της γραμμής Μέρκελ, Φινλανδοί και Αυστριακοί, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι θα πραγματοποιήσει όλες τις υποσχέσεις της.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δηλώνει στην "Oesterreich": "Έχει συμφωνεί ένα μεταρρυθμιστικό μονοπάτι σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί μόνη της χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ το 2020. η ουσία αυτού του στόχου πρέπει να τηρηθεί, και οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν. Ωστόσο, είναι διαπραγματεύσιμο αν ο στόχος αυτός μπορεί να μετατεθεί από το 2020 στο 2022. Στόχος μας είναι, επίσης, η Ελλάδα να έχει μια ανθηρή οικονομία και πάλι. Η χώρα δεν μπορεί να σκοτωθεί από τις περικοπές".
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν λέει στο MTV3: "Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση για οποιαδήποτε χαλάρωση του προγράμματος, πρέπει να έχουμε τη διαβεβαίωση της χώρας ότι θα πράξει όσα έχει υποσχεθεί. Αν πούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόγραμμα ανάκαμψης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να της δώσουμε περισσότερα δάνεια. Και από τη στιγμή που η χώρα είναι υπερχρεωμένη, το να της προσφέρουμε επιπλέον πίστωση δεν λύνει το πρόβλημα".