Το μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, αλλά ζητάει βοήθεια και κατανόηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε να μειωθούν ύφεση και ανεργία μεταφέρει ο Κάρολος Παπούλιας. Το ίδιο μήνυμα έστειλαν με τις παρεμβάσεις τους στο ΕΛΚ και ΕΣΚ οι κ. Χατζηδάκης και Βενιζέλος που επίσης βρίσκονται στις Βρυξέλλες.
Το μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, αλλά ζητάει βοήθεια και κατανόηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε να μειωθεί η ύφεση και η ανεργία μεταφέρει ο Κάρολος Παπούλιας στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπούλιας αναμένεται να παραδώσει στους ηγέτες της ΕΕ σχετική επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει στη σύνοδο για λόγους υγείας. Η εν λόγω επιστολή -που απευθύνεται και σε θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης- δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και σε αυτήν, ο κ. Σαμαράς αναφέρει:
"Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος. Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων. Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων. Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω".
Σε παρέμβασή του στη σύνοδο, ο κ. Παπούλιας ζήτησε να χρησιμοποιηθούν για το λεγόμενο 5ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, δηλαδή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020, όσο το δυνατόν πιο επικαιροποιημένα στοιχεία ώστε οι περιφέρειες της Ελλάδας να μπορέσουν να αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερα κονδύλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο γι' αυτόν τον προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία του 2008 που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της παρατεταμένης ύφεσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά σε συμβούλιο κορυφής, έτυχε θερμής υποδοχής στη σύνοδο από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι -με τον οποίο είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση την Τετάρτη- ενώ αντάλλαξε θερμή χειραψία με την Άγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Μετά το πέρας των εργασιών και προτού ξεκινήσει το δείπνο των ηγετών, ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ το μεσημέρι είχε συναντηθεί κατ' ιδίαν και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.
Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς μετέφεραν στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Είμαστε εδώ εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, σε μια εξαιρετικά σημαντική σύνοδο για την Ευρώπη. Χαιρόμαστε που στην ατζέντα αυτής της συνόδου είναι το κομβικό ζήτημα της ανάπτυξης, πράγμα το οποίο επεσήμαινε η ΝΔ εδώ και 2 χρόνια. Όσον αφορά δεν την Ελλάδα, θέλουμε να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δουλέψει για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, αλλά ταυτόχρονα να συνεργαστεί και με τους εταίρους μας έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να γίνει πιο δίκαιο και λειτουργικό" δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε σε δήλωσή του ότι η Ελλάδα έχει μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση, που πιστεύει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και έχει συνείδηση των δεσμεύσεών της, αλλά χρειάζεται και την αναγκαία αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης για να δοθεί ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό.
Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν απασχολεί τη σημερινή σύνοδο, η γερμανική πλευρά φρόντισε και πάλι να υπενθυμίσει τη θέση της που είναι τήρηση δεσμεύσεων και αναμονή για την έκθεση της τρόικας πριν τις οποιεσδήποτε συζητήσεις. Σε ερώτηση που δέχτηκε σήμερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εμφανίσθηκε κατηγορηματικός και επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε, μίλησε για προβληματικές χώρες που πρέπει να συμμορφωθούν, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ΔΝΤ έγινε γνωστό ότι ο Πολ Τόμσεν επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όχι όμως για να ξεκινήσει την επιθεώρηση, αλλά για να συλλέξει στοιχεία. Κυριότερο ζητούμενο να απαντηθεί το βασικό ερώτημα που είναι το εάν υλοποιείται το Πρόγραμμα. Εάν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές επ' αυτού, θα απαιτηθεί έγκριση από το δ.σ. του Ταμείου και θα ακολουθήσει διαπραγματευτική και τεχνική ομάδα.