Ελπίδες ότι με την πιστή τήρηση του προγράμματος η χώρα μας θα μπορέσει να κάνει χρήση της δυνατότητας να αφαιρέσει στο μέλλον από το δημόσιο χρέος τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, γεννούν οι χθεσινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Προσδοκίες ότι με την πιστή τήρηση του προγράμματος η χώρα μας θα μπορέσει να κάνει χρήση της δυνατότητας να αφαιρέσει στο μέλλον από το δημόσιο χρέος τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, γεννούν οι χθεσινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
"Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα, μελλοντικά, αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει ικανοποιητικά η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά το πέρας των εργασιών δημοσιοποίησε το εθνικό αίτημα της χώρας που έθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους, δηλαδή ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να στηριχθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και η ανεργία.
Η ελληνική πλευρά υποδέχθηκε με αισιοδοξία τις αποφάσεις της συνόδου, ενώ εκτιμά πως η Αθήνα θα μπορέσει να επωφεληθεί των συμφωνηθέντων στη δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Θετικά αποτιμούν τις αποφάσεις και οι Έλληνες τραπεζίτες.
"Παράθυρο" για εφαρμογή της ιταλο-ισπανικής λύσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην Ελλάδα άφησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ, υπό τον όρο όμως η χώρα μας να μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, που πληρούν -όπως είπε- τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουν διαφορετικοί άποψη για τις αποφάσεις.
"Με τις αποφάσεις των Βρυξελλών ανοίγει ο δρόμος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι έγιναν μικρά και δειλά βήματα και πως πρέπει να υπάρξει δυναμική διεκδίκηση από την πλευρά της Ελλάδος.