"Παράθυρο" για εφαρμογή της λύσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην Ελλάδα άφησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μόνο αν η χώρα μας βρεθεί σε θέση ανάλογη με της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά όχι τώρα που είναι σε ισχύ το μνημόνιο.
"Παράθυρο" για εφαρμογή της ιταλο-ισπανικής λύσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην Ελλάδα άφησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ, υπό τον όρο όμως η χώρα μας να μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, που πληρούν -όπως είπε- τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση.
"Η ιδιαιτερότητα των πτυχών του Προγράμματος που αποφασίσαμε για την Ιταλία και την Ισπανία διαφοροποιείται από την Ελλάδα, που είναι μια χώρα που έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση και a priori η ιταλοϊσπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν η φράση 'ομοειδείς περιπτώσεις' (similar cases) αφήνει περιθώρια για εφαρμογή και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: "Αν η Ελλάδα μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα".
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση "ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα", η οποία πρέπει να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και την ανταγωνιστικότητά της, κατέστησε όμως σαφές πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν "το δικαίωμα να προκαλέσουν μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα".
Ο κ. Γιούνκερ κλήθηκε να απαντήσει και εάν είναι διαπραγματεύσιμο στο μνημόνιο, με δεδομένο ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. "Θα γίνουν -είπε- οπωσδήποτε διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών. Δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες, αλλά βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό και αυτές οι ιδέες θα τεθούν".