Πάνω από τα 2/3 των Γερμανών βουλευτών ψήφισαν υπέρ των νόμων για το δημοσιονομικό σύμφωνο και τον ευρωμηχανισμό στήριξης ESM, όμως η Άγκελα Μέρκελ δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για την πολιτική της απέναντι στην κρίση χρέους.
Πάνω από τα 2/3 των Γερμανών βουλευτών ψήφισαν υπέρ των νόμων για το δημοσιονομικό σύμφωνο και τον ευρωμηχανισμό στήριξης ESM, όμως η Άγκελα Μέρκελ δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για την πολιτική της απέναντι στην κρίση χρέους.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια στην Ευρώπη υποχώρησε δραματικά. Τα χρέη, που θέλατε να μειώσετε, αυξήθηκαν την τελευταία τριετία στην Ευρώπη κατά 1.100 δισ ευρώ κυρίες και κύριοι!"
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, υπεραμύνθηκε της σκληρής γραμμής για αυστηρή λιτότητα παρά την υποχώρηση που έκανε έναντι του κοινού μετώπου, Ολάντ, Ραχόι και Μόντι. Η κα Μέρκελ τόνισε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν όπως η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών αλλά και αγορά κρατικών ομολόγων από τους ευρωμηχανισμούς θα συνοδεύονται από αυστηρούς όρους και προϋποθεσεις. Η ίδια καταλόγισε για άλλη μια φορά ευθύνες στους "συνήθεις υπόπτους" και πρόσθεσε: "Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έδειξε ότι η ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας της ευρωζώνης μπορεί να απειλήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της. Και σ' αυτό πρέπει να μπει ένα τέρμα."
Ωστόσο η βουλευτής του αριστερού κόμματος, Σάρα Βάγκενκνεχτ, δεν "μάσησε τα λόγια της" απέναντι στην Καγκελάριο και είπε: "Ναι, η Ελλάδα είχε μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε μόνη της. Αλλά αυτή την κοινωνική καταστροφή που υφίσταται σήμερα η Ελλάδα, αυτή δεν τη δημιούργησε η ίδια, αυτή είναι το αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής!"
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι και εκείνος όπως και η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει να υπάρξουν όσο ζει τα ευρωομόλογα, εφόσον αυτά νοούνται χωρίς κοινές εγγυήσεις και χωρίς κοινή οικονομική πολιτική.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την πραγματικότητα πέρα από τις διαφοροποιήσεις μεταξύ της Μέρκελ και του υπουργού της των Οικονομικών και τόνισε: "Ο κ. Σόιμπλε τα θεωρεί εφικτά (τα ευρωομόλογα), σύμφωνα με το Spiegel, μέσα στην επόμενη πενταετία. Εσείς, αντίθετα, φέρεστε να έχετε πει ότι δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα όσο ζείτε. Ελπίζω ο κ. Σόιμπλε όπως κι εμείς να σας εύχεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα πέντε χρόνια κι η πρότασή μου είναι να αφήσουμε κατά μέρος αυτή την εικονική κουβέντα για ευρωομόλογα κατά μέρος, γιατί στην πραγματικότητα τα έχουμε ήδη".
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε όμως και στα όσα λέγονται περί γερμανικής ήττας και απομόνωσης στη σύνοδο και υπογράμμισε: "Η Καγκελαρία υπεραμύνθηκε και εν πολλοίς επέβαλε ο,τι αποτελεί τη πάγια πολιτική για την γερμανική κυβέρνηση. Θέσαμε τους όρους μας σε όσες χώρες έχουν οικονομικές δυσκολίες. Δεν συμμετέχω στη συζήτηση για το ποιος κέρδισε η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία ή οποιοσδήποτε άλλος. Το ποδοσφαιρο είναι μια άλλη ιστορια".