Από... εξετάσεις εφ' όλης της ύλης θα περάσει η τρόικα την κυβέρνηση, προκειμένου να καταγράψει τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Οι διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές αναμένεται να είναι σκληρές και ως διαπραγματευτικό ατού, η ελληνική πλευράθα επικαλεστεί την πέρα του αναμενόμενου ύφεση και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Από… εξετάσεις εφ' όλης της ύλης θα περάσει η τρόικα την κυβέρνηση, προκειμένου να καταγράψει τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές αναμένεται να είναι σκληρές και ως διαπραγματευτικό ατού, το υπουργείο Οικονομικών θα επικαλεστεί την πέρα του αναμενόμενου ύφεση και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, με τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση στο 4,7% να αναθεωρούνται από νέες εκτιμήσεις:
Της Εθνικής Τράπεζας για 6%
Του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για 6,7% και
Του Εconomist για 7%.
Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς ήδη από τα τέλη Ιουνίου θα έπρεπε να έχουν ετοιμαστεί σύμφωνα με την αρχική συμφωνία οι πρώτοι φάκελοι για την ιδιωτικοποίηση οργανισμών, όπως η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ , η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ.
Αντ' αυτών, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προτάξει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικoποιήσεων με έμφαση στον ΟΣΕ και τις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας.
Δεύτερο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να αποτελέσει και ο περιορισμός του Δημοσίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ενώ "ναρκοπέδιο" θα αποτελέσει για την ελληνική κυβέρνηση και το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, με την τρόικα να επιμένει σε 15.000 αποχωρήσεις εντός του 2012 αλλά και η μείωση των ειδικών μισθολογίων.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αντιτάσσει μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα επιδιώξει την εξαίρεση των ένστολων από τις μειώσεις.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών αναμένεται να βρεθεί και το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που θα έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, με στόχο την απλοποίηση του συστήματος και την εξάλειψη απαλλαγών και προνομίων, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας.
Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί και ο καθορισμός των μέτρων ύψους 11,5 δισ. για τη διετία 2013-2014, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά την επιμήκυνση κατά 2 έτη.
Επιδίωξη, η ένταξη στον νεό μηχανισμό
Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι να πείσει τις Βρυξέλλες ότι και η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στον νέο μηχανισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
Η Αθήνα γνωρίζει πως μια τέτοια απόφαση θα αφαιρέσει ακόμα 50 δισ. ευρώ από το χρέος της χώρας και θα δώσει μεγάλη ανάσα στην οικονομία, γι' αυτό και προετοιμάζεται να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να αξιοποιήσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Προς το παρόν, πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μάλλον αρνητική, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Σάιμον ο' Κόνορ. "Το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως απ' τον EFSF. Οι συζητήσεις για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφορούν στον ESM. Υπάρχει μια σαφής διαφορά που πρέπει να έχετε υπόψη σας" απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Παρά το αρνητικό κλίμα στις Βρυξέλλες, ωστόσο, η Αθήνα ελπίζει ότι η αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στην ΕΕ, τόσο με την εκλογή Ολάντ όσο και με τη νίκη του Μάριο Μόντι στη σύνοδο κορυφής παρά την αρχική σκληρή στάση της Γερμανίας, θα διαμορφώσει ένα πιο φιλικό κλίμα για τη χώρα μας και θα δημιουργήσει ένα νέο, θετικό πεδίο διαπραγμάτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η τρόικα όσο και οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές στη Αθήνα ότι προϋπόθεση για τη μελλοντική αξιοποίηση από την Ελλάδα του μηχανισμού άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που έχει η χώρα μας απέναντι στη ΕΕ, αλλά και η υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.