Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στην πρόσφατη συμφωνία της συνόδου κορυφής για την απορρόφηση από τον ευρωμηχανισμό κρατικών ομολογων στη δευτερογενή αγορά, Φινλανδία και Ολλανδία σχεδιαζουν να μπλοκάρουν την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει Reuters.
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στην πρόσφατη συμφωνία της συνόδου κορυφής για την απορρόφηση από τον ευρωμηχανισμό κρατικών ομολογων στη δευτερογενή αγορά, Φινλανδία και Ολλανδία σχεδιαζουν να μπλοκάρουν την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει Reuters.
Το πρακτορείο επικαλείται τόσο κυβερνητικές δηλώσεις, όσο και την έκθεση της κυβέρνησης της Φινλανδίας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον ο Κόνορ και παρέπεμψε στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup. "Δεν γνωρίζω τα δημοσιεύματα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη-Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής" δήλωσε.
Σήμερα, πάντως, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας υποχώρησε 17 μονάδες βάσης στο 6,35% για τα δεκαετή ομόλογα και της Ιταλίας κατά 15 μονάδες βάσης στο 5,66%.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισι δήλωσε σε συνέντευξή του στη "Le Figaro" ότι η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους προβλεπόμενους. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η Γαλλία αναδιπλώθηκε στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, λέγοντας: "Πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα θα εκδοθούν κάποια στιγμή, στο τέλος μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την αλληλεγγύη. Αλλά αντιληφθήκαμε ότι, προς το παρόν, ήταν μια κόκκινη γραμμή που οι Γερμανοί φίλοι δεν μπορούσαν να υπερβούν".
Στο θέμα των ερυωομολόγων αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γκίντο Βεστερβέλε, που είπε πως "μια συλλογική ανάληψη ευθύνης για τα χρέη σ' ολόκληρη την Ευρώπη μέσω των ευρωομολόγων θα συνιστούσε δομικό λάθος, που θα απειλούσε την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της".
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, χαρακτήρισε αρνητικά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών λέγοντας ότι απειλείται η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη Μέρκελ την Τετάρτη στη Ρώμη και η συνάντησή της με τον Μάριο Μόντι, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έχει άλλο άλλο ένα σημαντικό ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ την Κυριακή στην πόλη Ρεμς.
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται κριτική από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και από τους συμμάχους της, ότι υποχώρησε στις ανάγκες του Νότου. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται αναλυτές του Reuters που επισημαίνουν ότι η Άγκελα Μέρκελ επέστρεψε στη Γερμανία λαμβάνοντας μία πολύ σημαντική δέσμευση από τους Ευρωπαίους για τη δημιουργία τραπεζικής ελεγκτικής αρχής.
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων ότι είναι πολύ πιθανό, εντος της εβδομαδας, να μειωθεί το επιτιοκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, δηλαδη από 1% σε 0,75%, σε μια ακόμη προσπάθεια διευκόλυνσης της ρευστότητας, μια εξέλιξη που αναμενόταν τον περασμένο μήνα αλλά τελικώς δεν έγινε.
Αυτά, ενώ 1,8 εκατομμύρια νέοι άνεργοι προστέθηκαν στην Ευρωζώνη τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο δείκτης της ανεργίας κατέγραψε σύμφωνα με τη Eurostat νέο ρεκόρ στο 11,1% τον Μάιο σε σχέση με το 11% του Απριλίου.
Παράλληλα, τα στοιχεία της βρετανικής εταιρείας Markit επιβεβαιώνουν ότι η κρίση μεταδίδεται στον πυρήνα της Ευρωζώνης, με την μεταποίηση να υποχωρεί ακόμη και στη Γαλλία και τη Γερμανία.