Εν αμφιβόλω τίθενται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, καθώς η Φιλανδία και η Ολλανδία στέκονται εμπόδιο στην ομοφωνία που απαιτείται για να δοθεί η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Εν αμφιβόλω τίθενται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, καθώς η Φιλανδία και η Ολλανδία στέκονται εμπόδιο στην ομοφωνία που απαιτείται για να δοθεί η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Η αντίθεση που προβάλουν οι δύο χώρες αποκαλύπτει την ταύτιση απόψεών τους με το Βερολίνο, με την ίδια την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει λακωνικά ότι πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των κυρίαρχων κρατών.
"Κάθε χώρα πρέπει να γίνεται σεβαστή. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω περί αυτού με την φινλανδική κυβέρνηση", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπλοκή στην απόφαση των Βρυξελλών σχολίασε με καυστικό τρόπο ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος δήλωσε: "Πρέπει να ρωτήσω τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και της Φινλανδίας: 'Κοιμόσασταν; Ήταν αργά το βράδυ, το καταλαβαίνω… Μήπως δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται; Ή θέλετε στις πατρίδες σας να πείτε κάτι άλλο απ' ό,τι στις Βρυξέλλες; Σε κάθε περίπτωση πρόκειται περί σκανδάλου. Κύριε φαν Ρομπάι σας παρακαλώ να ζητήσετε απ' αυτούς τους δύο πρωθυπουργούς να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους έναντι των αποφάσεων της Συνόδου".
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, διέψευσε τις φήμες που διέρρευσαν στον Τύπο ότι η Σλοβενία θα είναι η έκτη χώρα που θα προσφύγει στους μηχανισμούς για βοήθεια και πρόσθεσε: "Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. είμαστε σε επαφή με τη Σλοβενία δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα οπότε και δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω".
Την ίδια ώρα, τις αντιδράσεις των κομμάτων προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης Μόντι να μειώσει κατά 100.000 τους δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να απολύσει, αλλά να συνταξιοδοτήσει δημοσίους υπαλλήλους με μία διετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα λαμβάνουν το 80% του μισθού, καθώς και να παγώσει τις προσλήψεις.
"Είμαι σύμφωνος με την αναθεώρηση των δαπανών, όχι όμως με τις περικοπές κοινωνικών δαπανών. Η διαφορά έγκειται στο εξής: είναι σωστό να μειωθούν τα κόστη για μια σύριγγα αλλά δεν θα δεχόμουν να περικοπεί η θέση ενός νοσοκόμου, που κάνει τις ενέσεις" δήλωσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος.
Την ίδια ώρα σε δραστικές περικοπές δαπανών προχωρά η ισπανική κυβέρνηση ώστε να μειώσει το έλλειμμά της, ενώ δεν απέκλεισε και αύξηση της φορολογίας στα καταναλωτικά αγαθά, την ενέργεια και τις οικοδομές. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο μειώσεων μισθών δημοσίων υπαλλήλων. "Θα γίνει ανάλυση της κατάστασης του ισπανικού προϋπολογισμού και ποιος θα είναι ο φορολογικός δρόμος που θα ακολουθήσουμε για τη μείωση του κρατικού ελλείμματος. Κι από εκεί και πέρα θέλω να επαναλάβω ότι είναι ξεκάθαρη η υποχρέωση της ισπανικής κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού.", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος.
Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις για τη γαλλική οικονομία, με τον πρωθυπουργό Ερό να ζητά από τους πολίτες να κινητοποιηθούν για την πρωτοφανή κρίση. Η Γαλλία θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της κατά 10 δισ. ευρώ φέτος και κατά 33 δισ. ευρώ το 2013 ώστε το έλλειμμά της να διαμορφωθεί στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.