Με τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά το μεσημέρι της Πέμπτης, ξεκινά η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, που προμηνύεται εξαιρετικά σκληρή. Η γραμμή άμυνας της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει ότι είναι αποφασισμένη για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο.
Με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκινά η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κλιμακίου των θεσμικών εταίρων και δανειστών, που προμηνύεται εξαιρετικά σκληρή.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να καταγράψουν τις καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς και να ζητήσουν εξηγήσεις και απτές αποδείξεις ότι θα γίνουν όσα συμφωνήθηκαν με το 2ο πρόγραμμα στήριξης.
Η γραμμή άμυνας της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει ότι είναι αποφασισμένη για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και να παρουσιάσει σχέδιο για:
Γρήγορη επανεκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων
Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών
Φορολογική μεταρρύθμιση
Καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών
Αναδιάρθρωση των δημοσίων φορέων με συγχωνεύσεις και λουκέτα και
Εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Παράλληλα, με βάση την προγραμματική συμφωνία των 3 αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση μπαίνουν "κόκκινες γραμμές" σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και σε νέους φόρους.
Σύμφωνα και με τον επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Κομισιόν, η συλλογή των εσόδων και η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι τα δύο βασικά "αγκάθια" στις μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας στο συνέδριο του "Economist", o Xoρστ Ράιχενμπαχ τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα καθυστερήσει. Μίλησε για "κοπιαστικό και δύσκολο δρόμο", που είναι όμως σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα.
Βασικό αίτημα της task force είναι και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να δηλώνει -επίσης από το βήμα του "Economist"- ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να εξοφληθούν ακόμη και στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ακόμη αυστηροποίηση του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε 1 προς 10, ενώ μίλησε για συγχωνεύσεις σε οργανισμούς του Δημοσίου, για εξορθολογισμό κοινωνικών επιδομάτων και περαιτέρω μείωση των αμυντιών δαπανών χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο.
Δείγμα προθέσεων για την περιστολή των δαπανών στο Δημόσιο έδωσε ήδη ο Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας την κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών των υπουργείων καθώς και των ειδικών γραμματειών, με εξαίρεση εκείνων που δεν μπορούν να διακόψουν την λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ.
Στο διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και τα στοιχεία για την ύφεση και την ανεργία που έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις της τρόικας, γεγονός που καθιστά αναγκαίες τις τροποποιήσεις.
Από το βήμα του "Economist", ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να αντιστρέψει το κλίμα, ενώ είπε ότι "αν εμείς είμαστε αξιόπιστοι" και οι εταίροι "θα δείξουν την αλληλεγγύη τους". "Όσο περισσότερα κάνουμε στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε στη συνέχεια ανέφερε. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη και η πολιτική σταθερότητα. "Δίπλα στον οικονομικό πόλεμο που έχουμε μπροστά μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε κι έναν κοινωνικό ή πολιτικό εμφύλιο πετροπόλεμο" επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση. Ο ίδιος χαρακτήρισε το υπάρχον πρόγραμμα αναγκαίο, αλλά όχι από μόνο του ικανό να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα, γι' αυτό -όπως είπε- "συζητάμε τις αναγκαίες τροποποιήσεις των όρων του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλαγές που χρειάζονται ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να πετύχει τους στόχους του".
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα μπει και το αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος, να γίνει δηλαδή χρήση της απόφασης της συνόδου κορυφής για την Ισπανία και από την Ελλάδα, αν και το κλίμα στις Βρυξέλλες για το ελληνικό αίτημα δεν είναι καθόλου θετικό.
Επιμήκυνση του προγράμματος ακόμη και κατά 3 χρόνια, έως το 2017, ζήτησε από το ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε -όπως σημείωσε- "να μπορούμε να καταρτίσουμε ένα νέο πρόγραμμα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που να αρχίζει από το 2ο εξάμηνο του 2012, γιατί προβληματικό είναι και το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους".