Αποφασισμένη να παλέψει για να αποφύγει τις απολύσεις στο Δημόσιο εμφανίζεται η νέα κυβέρνηση, όπως απορρέει και από την προγραμματική συμφωνία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπου τονίζεται ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο των απολύσεων στο Δημόσιο. H συμφωνία στην οποία επιμένει η τρόικα, πάντως, προβλέπει απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αποφασισμένη να παλέψει για να αποφύγει τις απολύσεις στο Δημόσιο εμφανίζεται η νέα κυβέρνηση, όπως απορρέει και από την προγραμματική συμφωνία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπου τονίζεται ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο των απολύσεων στο Δημόσιο.
Από την πλευρά της, πάντως, η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στην εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την ελλληνική κυβέρνηση και η οποία προβλέπει την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και ελάφρυνση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2015.
Ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist", ζήτησε ουσιαστικά να υπάρξει πάγωμα των προσλήψεων. "Μια αλλαγή η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζεται -είπε- είναι η διαδικασία μετάταξης για να επιτευχθεί κάποια μείωση και να μην συμπληρώνεται κάθε θέση που ελευθερώνεται από νέα πρόσληψη".
Κατά των απολύσεων, αλλά υπέρ των στοχευμένων ρυθμιστικών παρεμβάσεων, μέσω των αποκρατικοποιήσων, της κατάργησης και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, τάχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Μιλώντας επίσης στο συνέδριο του "Economist", ο κ. Μανιτάκης είπε: "Η οριζόντια περικοπή προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πραγματικά πλεονάζοντος προσωπικού, δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν ανέπαφοι οργανισμοί των οποίων η κατάργηση ή η συγχώνευση δεν θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις".
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος διευκρίνισε ότι η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο θα γίνει μέσω των συνταξιοδοτήσεων και του περιορισμού των προσλήψεων, με αυστηροποίηση του κανόνα 1 προς 5 στο 1 προς 10, και όχι των απολύσεων.
Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο για απόλυση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015, αλλά να γίνει έντιμη αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών του Δημοσίου.
Μείωση "με έναν βάρβαρο και επιθετικό τρόπο, δηλαδή για λόγους παιδαγωγικούς μείωση κατά 15.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όχι των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι προφανές ότι δε χρειάζεται να γίνει. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία επιστημονικά και διαδικαστικά έντιμη αξιολόγηση των υπηρεσιών, των δομών και του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης" τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ξεκάθαρη στάση κατά των απολύσεων τηρεί και η Δημοκρατική Αριστερά, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλο να δηλώνει μιλώντας στον ρ/σ Σκάι πως "και τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει πως σε αυτή τη φάση οι απολύσεις είναι κάτι καταστροφικό".