Να προωθήσει άμεσα σειρά αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, με στόχο να αποκτήσει διαπραγματευτικό ατού στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Να προωθήσει άμεσα σειρά αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, με στόχο να αποκτήσει διαπραγματευτικό ατού στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ. "Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση της κυβέρνησης -είπε- να προχωρήσει γρήγορα με τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί μας το επιβάλλει η Κομισιόν, ο κ. Ράιχενμπαχ ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά γιατί το θέλουμε εμείς υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών".
Ειδικά για επιχειρήσεις που είναι υπό αποκρατικοποίηση και υπάγονται στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποια ρυθμιστικά μέτρα, να δημιουργηθούν κάποιες ρυθμιστικές αρχές.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την "αποφασιστικότητα του κ. υπουργού για γρήγορη πρόοδο και η εξεύρεση λειτουργικού τρόπου για να επιτευχθεί αυτή". "Ο υπουργός τόνισε τουλάχιστον τρεις φορές ότι 'θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα λειτουργικοί, θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα γρήγορα' και θεωρώ ότι αυτή είναι πραγματικά πολύ καλή αρχή" ανέφερε ο κ. Ράιχενμπαχ.
Ο χρόνος τελειώνει επισήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις σημαντικό μοχλό προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
"Είναι το τρίτο κομμάτι του οικονομικού παζλ της ανάπτυξης που προσπαθούμε να λύσουμε σαν χώρα που είναι η ανάπτυξη, θα μας βοηθήσουν δραματικά να ξαναμπούμε στη συνείδηση των επενδυτών, να αλλάξουμε αντίληψη για τον ευατό μας, ν' αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Κι αν δεν το κάνουμε θα υποστούμε ένα ακόμη μεγάλο δημοσιονομικό πλήγμα γιατί τα λεφτά που θα λείψουν θα πρέπει από κάπου να βρεθούν" δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου αναφέρθηκε στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην πρώτη ομάδα για την οποία έχει εκδηλωθεί και ενδιαφέρον είναι:
Κρατικά Λαχεία
ΔΕΠΑ
ΔΕΣΦΑ
ΙΒC
Ελληνικό
Κασσιώπη (Κέρκυρα)
Αφάντου (Ρόδος).
Στη δεύτερη ομάδα βρίσκονται ακίνητα και οργανισμοί των οποίων οι φάκελοι βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, όπως οι:
ΕΥΑΘ
ΕΥΔΑΠ
ΕΛΠΕ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
ΟΠΑΠ ΛΑΡΚΟ
ΟΔΙΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου επισήμανε και τους λόγους που μπλοκάρουν τις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων οι 13 αμφισβητήσεις μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων στο Δημόσιο και οι 72 νομικές πράξεις που εκκρεμούν.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα ευθύνης του, τονίζοντας ότι λάθος ο όρος "ιδιωτικοποίηση των λιμανιών" και πως το ορθό είναι να μιλά κανείς για ιδιωτικοποίηση "διά της μεθόδου των παραχωρήσεων ορισμένων δραστηριοτήτων".
Αντίθετος με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι "συνιστά εθνικό έγκλημα γιατί αφορά επιχείρηση στρατηγικής σημασίας στον τομέα της ενέργειας, που αποτελεί σημαντικότατη υποδομή της χώρας".