Να ισχύσουν και για τη χώρα μας οι ευεργετικές για την Ισπανία αποφάσεις των Βρυξελλών, σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το χρέος, προτίθεται να ζητήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η ελληνική πλευρά, αν και το κλίμα στις Βρυξέλλες για το ελληνικό αίτημα δεν είναι καθόλου θετικό.
Να ισχύσουν και για τη χώρα μας οι ευεργετικές για την Ισπανία αποφάσεις των Βρυξελλών, σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το χρέος, προτίθεται να ζητήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η ελληνική πλευρά, αν και το κλίμα στις Βρυξέλλες για το ελληνικό αίτημα δεν είναι καθόλου θετικό.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει στην Αθήνα ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα της επιτρέψουν να παραμείνει στο ευρώ.
Ο Γιoργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι χαρακτηρίζει σχεδόν αδύνατη την ένταξη της Ελλάδας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών.
"Τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής είναι σαφή. Ίδιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει όμως κανείς να αποδείξει ότι ανήκει σε αυτές τις ίδιες περιπτώσεις" τόνισε ο κ. Άσμουσεν.
Ερωτηθείς "τι θα έπρεπε, συνεπώς, να κάνει η Ελλάδα για να αποδείξει στους εταίρους ότι είναι μια τέτοια ίδια περίπτωση;", ο κ. Άσμουσεν απαντά πως "θα είναι πολύ δύσκολο να το αποδείξει αυτό" η χώρας μας.
Σε επόμενη ερώτηση για το εάν εκείνος τοποθετηθεί αρνητικά στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει να ενταχθεί σε αυτή την απόφαση, τονίζει: "Δεν είναι δική μου δουλειά να αποφασίσω. Αυτό θα το κάνει το Eurogroup".
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, είναι αποφασισμένη να θέσει το αίτημα στις Βρυξέλλες και θεωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό το ενδεχόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε μιλώντας στο συνέδριο του "Economist" και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στην απόφαση των Βρυξελλών είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
"H απόφαση αυτή παρέχει τη δυνατότητα μελλοντικά αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων που τα κράτη-μέλη δανείζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει ικανοποιητικά η εκτέλεση του προγράμματος" σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατηγορηματικά τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρούν τη διασφάλιση και για τη χώρα μας του κεκτημένου της 29ης Ιουλίου και την αφαίρεση από το χρέος των 50 δισ. ευρώ ως προαπαιτούμενο προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist", περιέγραψε βήμα-βήμα την πορεία για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εκτός από τα 50 δισ. ευρώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για αφαίρεση άλλων 41 δισ. ευρώ, μέσω επαναγοράς νέων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία και κουρέματος των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
"Πιστεύουμε -είπε ο κ. Βενιζέλος- ότι οι κανόνες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής και ισχύουν προφανώς για την Ισπανία, ρητά για την Ιρλανδία το πρόβλημα της οποίας ήταν κατ' εξοχήν χρηματοπιστωτικό, θέλω να ελπίζω ότι θα ισχύσουν για την Κύπρο, θα ισχύσουν και για την Πορτογαλία και για την Ελλάδα".