Τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης ανέπτυξε ενώπιον της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στόχοι της κυβέρνησης το "φρένο" στην ύφεση. Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.
Τα πρώτα εννέα βήματα της κυβέρνησης για να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος δυσπιστίας και να ξαναμπεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα σε τροχιά, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς τα εννέα αυτά βήματα είναι τα εξής:
Έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις
Προώθηση αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες & συμβατικές υποχρεώσεις
Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, κυρίως περιφερειακά λιμάνια & αεροδρόμια
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου
Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ
Κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών & φορέων του Δημοσίου
Στήριξη της ρευστότητας με μέτρα για επιστροφή καταθέσεων
Καταπολέμηση της σπατάλης
Επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο
Αναφερόμενος στα δύο πρώτα βήματα ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως όπου χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για επίσπευση θα λαμβάνεται από την κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ και του ΟΣΕ έδωσε και το γενικό περίγραμμα της αποκρατικοποίησής τους λέγοντας: "Όχι αποσπασματικά, κομματάκι-κομματάκι. Οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό. Πράγμα, που περιλαμβάνει ασφαλώς και τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ. Η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της Ενέργειας, ασφαλώς θα γίνουν με προσοχή. Με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. Με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά για την ενέργεια. Με ιδιαίτερη προσοχή για τα ορυχεία, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και με περιβαλλοντικές ρήτρες αντίστοιχες με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης."
Για το ίδιο θέμα ο Αντώνης Σαμαράς, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ταμειακά τις αποκρατικοποιήσεις αυτές αλλά όποιος αναλάβει τις εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα προωθήσει την παραχώρηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια. Αναφερόμενος στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας τόνισε ότι θα δημιουργηθεί Επενδυτικό Όχημα Ειδικού Σκοπού για τη δημόσια περιουσία από το Φάληρο έως το Ελληνικό.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως το εν λόγω εγχείρημα θα αποτελέσει στη συνέχεια "πιλότο" και για την αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια, ενώ πρόσθεσε: "Δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα ή απαξιώνονται. Ή λεηλατούνται. Ή περιμένουν τον καταπατητή τους".
Στόχο της κυβέρνησης αποτελεί και το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ που αγγίζουν τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως άμεση προτεραιότητα είναι η παράκαμψη της γραφειοκρατίας και πρόσθεσε: "Δε μπορεί τέτοιοι πόροι να χάνονται στο λαβύρινθο της απίστευτης γραφειοκρατίας".
Το έβδομο βήμα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων. Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου τόνισε: "Με ειδική νομοθετική ρύθμιση – όπως θα εξηγήσει ο υπουργός οικονομικών – όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Κι όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα."
Όγδοο βήμα της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, είναι η καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Το ένατο βήμα της κυβέρνησης αποτελεί και μήνυμα προς την αγορά καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο και πρόσθεσε: "Ο συμψηφισμός, αν γίνει σωστά, έχει μηδενικό ταμειακό κόστος, αλλά δίνει μεγάλη ανάσα στην οικονομία, εξαλείφει μιαν απίστευτη στρέβλωση και μια τεράστια αδικία, ενώ σώζει και θέσεις εργασίας που σήμερα κινδυνεύουν."
Μήνυμα σε κοινωνία και εταίρους
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα τόσο προς την κοινωνία όσο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η κυβέρνηση έχε πλήρεις αρμοδιότητες με χρονικό ορίζοντα τετραετίας, ενώ αναφερόμενος στις αυτοκτονίες αλλά και το φαινόμενο των αστέγων που πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα είπε: "Δεν μπορούν Έλληνες πολίτες που μέχρι χθες είχαν σπιτικό, να είναι σήμερα άστεγοι για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι".
Ο ίδιος απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής και στους Ευρωπαίους εταίρους και αφού τόνισε πως η Ελλάδα θα πράξει όσα πρέπει και με το παραπάνω ζήτησε να μην υπάρχουν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που χαλάνε την εικόνα της Ελλάδας και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί – από αφέλεια, από λάθος ή ενσυνείδητα – να υπονομεύουν αυτό που εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε".
"Θα αποστομώσουμε όσους όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι τάχα 'οι Έλληνες κοροϊδεύουν', είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η χώρα ζητά την καταπολέμηση της ύφεσης και πρόσθεσε: "Και η προσαρμογή να γίνει όχι σε δύο χρόνια, αλλά σε περισσότερα. Κι αν το Πρόγραμμα πέσει έξω κι άλλο λόγω ύφεσης αυτό να μην γίνει αφορμή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως συνέβαινε ως τώρα". Αναφερόμενος στο θέμα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο πρωθυπουργός τόνισε πως η αποπληρωμή των φορολογικών επιβαρύνσεων των πολιτών να γίνει σε περισσότερες δόσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τις πληρώσουν.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας, η μείωση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων, η αναμόρφωση των κανόνων του Τειρεσία και η ανακούφιση των δανειοληπτών.
Στο πολιτικό επίπεδο το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας στις περιπτώσεις που συνδέονται με την άσκηση των βουλετικών καθηκόντων
Περιορισμό της χρηματοδότης των κομμάτων
Επανεξέταση βουλευτικών προνομίων (αυτοκίνητα & διπλές συντάξεις)
Περιορισμός συμβούλων (ιδιαίτερα των υπουργών)
Συγκρότηση ειδικού σώματος εξέτασης του πόθεν έσχες από το '74 και μετά
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ και ενίσχυση των παραδοσιακών συμμαχιών της χώρας μας. Ως προς το θέμα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα παταχθεί το παρεμπόριο και θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ιθαγένειας.