Στο τραπέζι του Eurogroup τίθεται το θέμα της πορείας του ελληνικού προγράμματος καθώς έληξε ο πρώτος γύρος των επαφών της τρόικας με παράγοντες της κυβέρνησης και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο.
Στο τραπέζι του Eurogroup τίθεται το θέμα της πορείας του ελληνικού προγράμματος καθώς έληξε ο πρώτος γύρος των επαφών της τρόικας με παράγοντες της κυβέρνησης και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών θα περιγράψουν την κατάσταση, όπως την κατέγραψαν στις επαφές τους, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε μιλώντας χθες στη Βουλή, ότι η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να ξεκινήσει εφόσον το επιθυμεί και η άλλη πλευρά, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ "Βήμα FM", είπε: "Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διατύπωση μιας θέσης, η οποία είναι αυτονόητη. Σας λέω ότι ο κ. Στουρνάρας ως τεχνοκράτης, χωρίς γνώσεις πολιτικής είπε με πολύ άκομψο, άγαρμπο τρόπο κάτι το οποίο είναι η ουσία της όλης διαδικασίας".
Ο υπουργός οικονομικών περιέγραψε τους τέσσερις άξονες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που περιλαμβάνουν την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αναπτυξιακή ώθηση και την εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για το 2012 ή -διαφορετικά- να προτείνει ισοδύναμα που θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα. Στα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια, με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου να επισημαίνει ότι αναζητείται τρόπος εφαρμογής.
Μάλιστα ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε χαρακτηριστικά: "Τα ειδικά μισθολόγια περιλαμβάνονται στα μέτρα του προϋπολογισμού που ήδη έχουν ψηφιστεί. Θα δούμε πως θα το εφαρμόσουμε." Η ίδια πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ελεγκτές συνεχίζουν να μην μας πιστεύουν και το δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία και πρόσθεσε: "Έθεσαν θέμα υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων που εξαγγείλαμε μέσω των προγραμματικών δηλώσεων"
Η δυσπιστία των Ευρωπαίων αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Γερμανού επικεφαλής των φιλελευθέρων, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος υποστηρίζει ότι η προσαρμογή μπορεί να παραταθεί μόνο κατά μερικές εβδομάδες και προειδοποιεί ακόμη και με έξοδο από το ευρώ λέγοντας στην εφημερίδα “Die Welt”:"Σε κάποια μεμονωμένα βήματα μεταρρυθμίσεων θα είχαν νόημα κάποιες χρονικές μετατοπίσεις. Ωστόσο, μιλούμε για εβδομάδες και όχι για χρόνια. Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες δέχεται την κίτρινη κάρτα. Και μετά έρχεται η κόκκινη κάρτα και θα πρέπει ο παίκτης να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο. Και την κίτρινη κάρτα την έχει ήδη δει η Ελλάδα".