Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στο φορολογικό μας σύστημα με τις αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει η κυβέρνηση.
Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στο φορολογικό μας σύστημα με τις αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ . Μαυραγάννης κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, αναφερόμενος στο σχέδιο που θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, έκανε λόγο για "διαφάνεια, ουδετερότητα, ευρύτητα φορολογικής βάσης, απλότητα, σταθερότητα, λειτουργικότητα ".
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι επανεξετάζει την σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου προς τα επάνω, κάτι που αναγράφεται και στην προγραμματική συμφωνία που υπογράφουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στόχος είναι το αφορολόγητο να διαμορφωθεί από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 8.000 ευρώ σταδιακά.
Επίσης, εξετάζεται η μείωση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος από τα 9 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία σε 4 ή το πολύ 5 κλιμάκια. Προωθείται ακόμη η αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και του ΦΑΠ με ένα νέο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
Επεκτείνεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών παντού, όπου δηλαδή δεν ισχύει σήμερα, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων και η αντικατάστασή τους με επιδόματα διαφόρων μορφών ως στοχευμένες, άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις. Η χορήγηση θα αξιολογείται με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια των δικαιούχων.
Από τον επόμενο Οκτώβριο ισχύει η ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο. Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα δοθούν επιδοτήσεις σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών ανάλογα με το εισόδημα αλλά και τον τόπο κατοικίας τους. Θα προχωρήσει η κατάρτιση του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου. Δηλαδή περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αναλυτικά όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και στη συνέχεια τις ετήσιες αλλαγές στην περιουσία τους.
Επίσης συζητείται στις επαφές με την τρόικα η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στην εστίαση, στο 13%, και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων δεσμεύεται να προσαρμόσει ανάλογα τις τιμές των παρεχόμενων ειδών.