Εκτός κυβέρνησης έθεσε εαυτόν ο Νίκος Νικολόπουλος, με επίστολή του στον πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση. Στο κείμενο της επιστολής του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει πως το θέμα της βελτίωσης ορισμένων θεμάτων στα εργασιακά θα έπρεπε να τεθεί άμεσα στην τρόικα. Νέος υφυπουργός ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Παρελθόν για την κυβέρνηση αποτελεί ο Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας επικαλούμενος τη διαφωνία του με την κυβερνητική τακτική να μην θέσει σε αυτή τη φάση στην τρόικα το θέμα των εργασιακών σχέσεων και ειδικά τα ζητήματα της επαναφοράς της μετενέργειας στους 6 μήνες και του κατώτατου μισθού.
Το κείμενο της επιστολής παραίτησης του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής: "Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.Εύχομαι να κάνω λάθος.
Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της. Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε 'καρέκλα' πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.
Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το 'εδώ στα δύσκολα'. Το επαναλαμβάνω και σήμερα.Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα. Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας. Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομαι".
Ζήτησε περισσότερες αρμοδιότητες ;
Ωστόσο πληροφορίες που προέρχονται από συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ο κ. Νικολόπουλος παρέδωσε στον κ. Σαμαρά χθες το βράδυ επιστολή με την οποία επιχειρηματολογούσε γιατί θα έπρεπε να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και ότι θα μπορούσε εφόσον τις είχε να διαπραγματευθεί καλύτερα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις του με το Γιάννη Βρούτση ήταν τεταμένες.
Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της συνάντησης με την τρόικα αλλά και στην παραίτησή του λέγοντας: "Στη συνάντηση με την τρόικα ήμουν παρών. Δε μίλησα, δεν άνοιξα το στόμα μου γιατί ήθελα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Θέλω να στηρίξω αυτήν την κυβέρνηση. Δε θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση. Καταλαβαίνω ότι δημιουργώ πρόβλημα, αλλά αν έμενα θα δημιουργούσα ακόμα μεγαλύτερο. Το ξέρω ότι αν καταψηφίσω τους επερχόμενους νόμους θα διαγραφώ. Θέματα όπως η μετενέργεια, ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να τεθούν σήμερα. Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τη μετενέργεια μετά από 3 μήνες, ενώ κάθε μέρα λήγουν συμβάσεις. Τι θα έλεγα στη ΓΣΕΕ μεθαύριο που ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος που υποσχεθήκαμε στην τρόικα;"
Αποχωρώντας από το υπουργείο ο κ. Νικολόπουλος, επανέλαβε σε δήλωση του ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο άφησε το ενδεχόμενο να καταψηφίσει στο μέλλον κάποιο νομοσχέδιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχολίασε το θέμα της παραίτησης λέγοντας: "Δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Χρόνος για τον κ. Νικολοπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του, δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν ξεκίνησε ακόμη και μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο Ν. Παναγιωτόπουλος έχει αναλάβει ήδη τα καθήκοντα του."
Με απόφαση του πρωθυπουργού τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, αναλαμβάνει ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Τα κόμματα για την παραίτηση Νικολόπουλου
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου στην οποία αναφέρει: "Η στάση του κ. Νικολόπουλου αναδεικνύει το αυτονόητο που θα έπρεπε να πράξουν όσα στελέχη της κυβέρνησης σέβονται τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις έναντι των ψηφοφόρων τους. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η επαναδιαπραγμάτευση εγκαταλείφθηκε την ημέρα των εκλογών."
"Πριν στεγνώσει η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος, παραιτήθηκε γιατί διαφωνεί με την πολιτική που ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει η συγκυβέρνηση της ελληνικής τρόικας. Με άλλα λόγια είναι απερίγραπτο το τι θα ακολουθήσει για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Οι 'Ανεξάρτητοι Έλληνες' σταθεροί στις αρχές μας, δηλώνουμε ότι η μόνη λύση για να μην εξαθλιωθούν οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός είναι να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από το μνημόνιο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης.