Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες η κρίσιμη σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου τα μέλη της τρόικας παρουσιάζουν την αξιολόγηση τους για την Ελλάδα.
Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες η κρίσιμη σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου τα μέλη της τρόικας παρουσιάζουν την αξιολόγηση τους για την Ελλάδα.
Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προσήλθε προετοιμασμένος για μία δύσκολη "πρεμιέρα", μετέφερε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η σωρεία καθυστερήσεων που κατέγραψαν οι ελεγκτές δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει πρώτα να πείσει ότι θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και στη συνέχεια θα θέσει το αίτημα για χρονική παράταση του προγράμματος.
"Σήμερα φυσικά θα έχουμε και τις πρώτες αναφορές της αποστολής της τρόικας για Ελλάδα και Κύπρο. Δεν νομίζω ότι θα είμαστε σήμερα ώριμοι για αποφάσεις", δήλωσε προσερχόμενος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί τόνισε: "Θα υποδεχτούμε επίσης τον νέο Έλληνα συνάδελφό μας και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την σημερινή κατάσταση. Θα τον συναντήσω σε μερικά λεπτά. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο σε όλα αυτά τα ζητήματα."
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα είναι οι δηλώσεις του Λουξεμβούργιου υπουργού Οικονομικών, Λουκ Φρίντεν, ο οποίος στέλνει το μήνυμα ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί το κατά πόσο είναι ρεαλιστικά τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης και τι έχει γίνει στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και προσθέτει: "Σήμερα θα ακούσουμε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μετά την τρόικα για να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Δεν μπορώ να ξεκινήσω μια συζήτηση από την αρχή. Χαίρομαι που στην Ελλάδα υπάρχει ένας νέος εκλεγμένος κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Αργότερα θα πρέπει να εξετάσουμε πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά που ζητάει η ελληνική πλευρά. Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι μονόδρομος και υπάρχει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι που θέλουμε να ακούσουμε από την Ελλάδα".
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, δηλώνει ότι αρχίζει να χάνει την υπομονή του με τη χώρα μας και τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα "Bild": "Πάντα έλεγα πως δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό δεν έχει αλλάξει. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η καθυστέρηση εξαιτίας των εκλογών έχει ήδη συμβεί. Αλλά δεν είναι ζήτημα λίγων ακόμη εβδομάδων. Το θέμα είναι να αποδείξει ότι εφαρμόζει και προχωρά με τις αποκρατικοποιήσεις και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει ακόμη να πω ότι η υπομονή μου κοντεύει να εξαντληθεί".
Η ελληνική πλευρά, πάντως, μεταφέρει το μήνυμα που ήταν κυρίαρχο και στις επαφές των προηγουμένων ημερών με το κλιμάκιο της τρόικας και συνοψίζεται στη φράση: "Eάν δεν δοθεί επιμήκυνση, το πρόγραμμα δεν βγαίνει".
Μάλιστα την ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία αποτυπώνουν τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ, που αναθεωρούν επί τα χείρω την πρόβλεψη για ύφεση, τοποθετώντας τη τουλάχιστον στο 6,9% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5%.