Επισπεύδει τις επαφές του ο υπουργός Εργασίας Γιαννης Βρούτσης με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του κατώτατου μισθού, υπό την πίεση των εκπροσώπων της τρόικας.
Με προτάσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα προσήλθαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών στην πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασία Γιάννη Βρούτση στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμό της ΕΓΣΣΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
Κατώτατος μισθός από 713,4 Ευρώ
Επαναφορά επέκτασης κλαδικών συμβάσεων
Επαναφορά μετενέργειας
Προστασία 13ου- 14ου μισθού
Επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εστίασε και στη επαναφορά της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, στην επαναφορά της μετενέργειας αλλά και στο θέμα του επιδόματος ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα περιθώρια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορθώσεις στον κατώτατο μισθό.
Πηγές πάντως τονίζουν ότι ο υπουργός αν και έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει για τον κατώτατο μισθό δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο πριν από την επίτευξη κάποιας συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Μάλιστα ο Γ. Βρούτσης τόνισε: "Η δική μας προσέγγιση έχει τίτλο τρεις λέξεις, τρεις έννοιες. Ισορροπία, νομιμότητα, δικαιοσύνη. Σήμερα απαιτούνται κατά την άποψή μας νέες κοινωνικές συμφωνίες που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και την αποτελεσματικότητα στην αγορά εργασίας. Εκεί θα επικεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας".
Ακολούθως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που προτείνει:
Κατώτατος μισθός 701 ευρώ
Τριετές "πάγωμα" μισθών
Επαναφορά επέκτασης κλαδικών συμβάσεων
Επαναφορά μετενέργειας
Προστασία 13ου-14ου μισθού
Σε διαβούλευση για τα εργασιακά κάλεσε και ο ΣΕΒ τους κοινωνικούς εταίρους. Πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για τον κατώτατο μισθό κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον υπουργό Εργασίας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στη Χαλυβουργία, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα μετά από συνάντηση μαζί τους.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ πρότεινε στους εργοδότες υπογραφή Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας επί τη βάσει των όσων είχαν συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο, δηλαδή "πάγωμα" του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά της μετενέργειας στους έξι μήνες και προστασία 13ου και 14ου μισθού.