Μέτρα μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σήμερα στη Βουλή.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή επιπλέον μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Προβλέπεται αύξηση ΦΠΑ, κατάργηση φοροαπαλλαγών, μειώσεις μισθών στο δημόσιο, περικοπές στο κοινωνικό κράτος και στην πρόνοια.
Ο Ραχόι ανέλαβε αυτές τις δεσμεύσεις προκειμένου να πάρει ευρωπαϊκή βοήθεια, ύψους 30 δισ. Ευρώ σε πρώτη φάση, για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών καθώς και παράταση ενός έτους μέχρι το 2014 για την μείωση του ελλείμματος στο 3%.
"Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση και είναι αναγκαίο να την διορθώσουμε. Το κόστος για να πληρώσουμε το χρέος μας είναι 7%, που σημαίνει ότι οι θυσίες των πολιτών γίνονται για να πληρωθεί αυτό το κόστος. Χρειαζόμαστε χρήματα να μας δανειστούν ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε επιδόματα ανεργίας, μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και δαπάνες για την υγεία και την παιδεία", είπε ο κ. Ραχόι.
Την Τρίτη, εκατοντάδες ανθρακωρύχοι έφθασαν στη Μαδρίτη περπατώντας περίπου 400 χιλιόμετρα μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η απόφαση της κυβέρνησης για δραστικές περικοπές μέχρι και 63% στις κρατικές επιδοτήσεις προς τον κλάδο των ανθρακωρυχείων σημαίνει ότι χιλιάδες θα χάσουν ή έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους. Είναι μια από τις πολλές επιπτώσεις της σκληρής λιτότητας που επιβάλει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Την ώρα που ανακοίνωνε τα νέα μέτρα ο Ραχόι, οι ανθρακωρύχοι πραγματοποιούσαν νέα διαδήλωση.
Αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις βρίσκεται και η ιταλική κυβέρνηση καθώς προωθεί μείωση δημοσίων δαπανών, αλλαγές στα εργασιακά, και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αντιδρώντας στα φορολογικά μέτρα και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης απειλούν να καταργήσουν τις συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου.
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μόντι δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ιταλία στο μέλλον στα ευρωπαϊκά ταμεία. Όχι όμως με μνημόνιο ελληνικού τύπου, αλλά με την δημιουργία μιας ασπίδας απέναντι στις πιέσεις των αγορών.
"Είναι δραματική αλήθεια ότι κάθε τόσο, ανά τρεις εβδομάδες, βλέπουμε για την Ελλάδα να λέγεται: Θα πληρωθούν ή δεν θα πληρωθούν οι μισθοί στο δημόσιο, αν δεν έρθουν τα χρήματα" είπε ο Μάριο Μόντι και πρόσθεσε: "Η Ιταλία, αν συνεχίσει στο δύσκολο δρόμο της διατήρησης σε τάξη των δημοσιονομικών της, δεν προβλέπεται να χρειαστεί μια παρέμβαση πρώτου τύπου, αλλά μπορεί να ενδιαφερθεί, όπως διάφορες άλλες χώρες, για μια παρέμβαση δεύτερου τύπου".
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ιταλία παραμένει ευάλωτη σε μια μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας από τη μια ότι είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και από την άλλη ότι εάν μειωθεί η λαϊκή υποστήριξη όλα θα γίνουν πιο δύσκολα.
Ο Μάριο Μόντι ξεκαθάρισε ότι δεν φιλοδοξεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία μετά τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης, στέλνοντας μήνυμα στους κυβερνητικούς εταίρους από την δεξιά και την αριστερά, και σε εκείνους που καλλιεργούν σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.
Σήμερα ο Μάριο Μόντι εγκατέλειψε το υπουργείο Οικονομικών παραδίνοντας το χαρτοφυλάκιο στον αναπληρωτή υπουργό, Βιτόριο Γκρίλι ενώ ανακοίνωσε την σύσταση επιτροπής για τον συντονισμό των οικονομικών της οποίας θα προεδρεύει.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης απέκλεισε να παραμείνει στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της άνοιξης την ίδια ώρα που η Corriere della Sera προβλέπει την επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως υποψήφιου πρωθυπουργού της δεξιάς.