Αγώνα δρόμου 10 ημερών δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, με κύριο άξονα την περικοπή του δημοσίου τομέα. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Αγώνα δρόμου 10 ημερών δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, με κύριο άξονα την περικοπή του δημοσίου τομέα. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου μαζί με τον Αντώνη Μανιτάκη, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Δημήτρη Σταμάτη συζήτησαν το πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την παρακολούθηση της διαδικασίας της μεταρρύθμισης και πρόσθεσε: "Αναλαμβάνω προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εξοικονόμηση πόρων".
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του δημοσίου κατά 30%, μέσω της αναδιάρθρωσης υπουργείων και υπηρεσιών, της αξιολόγησης του προσωπικού, με μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, κατάργηση των αμοιβόμενων επιτροπών και μείωση δαπανών στέγασης υπηρεσιών, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας: "Εμείς πρώτα θα λύσουμε το θέμα ποιες θέσεις ποιες λειτουργίες δεν χρειάζονται πια ή δεν είναι απαραίτητες και πρέπει να συγχωνευθούν. Δεν πρόκειται να γίνει επαναλαμβάνω καμία απόλυση."
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με 37 εκπροσώπους όλων των υπουργείων υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα για το πεδίο περικοπής των 11,5 δισ. Η οδηγία είναι να επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι δαπάνες, καθώς εάν τα υπουργεία δεν πιάσουν τους στόχους περικοπής αυτό θα γίνει από το υπ. Οικονομικών. Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων ή τμημάτων.
Παράλληλα, εξετάζεται και η μελέτη του ΚΕΠΕ, που προτείνει 160 μέτρα περιορισμού των δαπανών μεταξύ των οποίων είναι:
Η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις με στόχο κύρια και επικουρική να μην ξεπερνούν τα 2400 ευρώ (Eξοικονόμηση πάνω από 1,5 δισ. ετησίως)
Η μείωση μισθών σε ανώτατα διοικητικά στελέχη του δημοσίου όπως γενικοί Διευθυντές, μετακλητοί και συνεργάτες της Βουλής
Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ
Η μείωση των αμοιβών δημάρχων και αντιδημάρχων
Η μείωση των επιχορηγήσεων από τους ΟΤΑ σε θυγατρικές τους
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” έχει προταθεί και η επιβολή διδάκτρων στους αιωνίους φοιτητές, αλλά και η πληρωμή των μισθών των κληρικών κατά το ήμισυ από το δημόσιο και το υπόλοιπο μισό από την εκκλησία. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν στο MEGA ότι οι προτάσεις του ΚΕΠΕ δεν είναι δεσμευτικές.
Σε o,τι αφορά στην πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει λάβει οδηγία να αποστείλει τους λογαριασμούς με ενσωματωμένο τον φόρο, όπως έγινε και πέρυσι.
Η πληρωμή θα γίνει σε 5 δόσεις, όμως θα συνδέεται με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού, δηλαδή, δεν υπάρχει ξεχωριστό εκκαθαριστικό,όπως ήταν η αρχική σκέψη της κυβέρνησης, αλλά ένα. Από το υπουργείο Oικονομικών, επιβεβαιώνουν ότι η σκέψη αυτή συζητείται, δηλώνουν όμως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.