Μια μέρα μετά τη διαρροή από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που φωτογράφιζε τον Αντώνη Μανιτάκη ότι ενώ έπρεπε να περικόψει 2,1 δισ., ο ίδιος παρουσίασε περικοπές 100 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει τη δική του απάντηση.
Μια μέρα μετά τη διαρροή από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που φωτογράφιζε τον Αντώνη Μανιτάκη ότι ενώ έπρεπε να περικόψει 2,1 δισ., ο ίδιος παρουσίασε περικοπές 100 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει τη δική του απάντηση.
Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου σημειώνεται ότι "η προσπάθεια ακριβούς υπολογισμού του δημοσιονομικού οφέλους της Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη ξεκινήσει" και προστίθεται: "Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος και της συναρμοδιότητας όλων των Υπουργείων στην προσπάθεια αυτή, δε θα ήταν δυνατόν μια κυβέρνηση λίγων ημερών να έχει οριστικοποιήσει τα ποσά που θα προκύψουν από τις περικοπές δαπανών που συνδέονται με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση".
"Είναι όμως βέβαιο ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη (πάντα μέσα στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης να μη γίνουν απολύσεις), από εξοικονόμηση πόρων σε δαπάνες όπως μισθώματα, έξοδα κίνησης και τηλεπικοινωνιών, διευθυντικές αμοιβές, ενοποίηση προμηθειών κ.λπ. Παράλληλα θα υπάρξει όφελος από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων και άλλων πόρων της Δημόσιας Διοίκησης" συνεχίζει η ανακοίνωση.
Και καταλήγει με την επισήμανση: "Ο στόχος είναι ένας και είναι κοινός για ολόκληρη την Κυβέρνηση. Μία δημόσια διοίκηση αποτελεσματική, αποδοτική και οικονομική".
Νωρίτερα, από την πλευρά του κ. Μανιτάκη υποστήριζαν ότι ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για το ύψος των περικοπών στις οποίες έπρεπε να προχωρήσει. Παράλληλα, διέψευδαν ότι ο ίδιος παρουσίασε πρόταση για περικοπές 100 εκατ. ευρώ, καθώς ο προϋπολογισμός του υπουργείου μαζί με τους φορείς που εποπτεύει είναι 97 εκατ. ευρώ.
Χωρίς να είναι σε θέση να ανακοινώσει το ποσό που θα εξοικονομηθεί, ο Αντώνης Μανιτάκης εκτιμά ότι θα προκύψει όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα προκύψει τις αποχωρήσεις, μη ανανέωση συμβάσεων και την εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις που μπορεί να μετατραπεί και στον αυστηρότερο κανόνα 1 προς 10, χωρίς σε κάθε περίπτωση να γίνουν απολύσεις.
Με βάση το μνημόνιο πρέπει να βρεθούν 2,1 δισ. από:
Τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα
Τη μείωση του μισθολογικού κόστους
Τον περιορισμό του δημόσιου τομέα κατά 150.000 υπαλλήλους και από
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.
Στόχος της διοίκησης του υπουργείου είναι να παρουσιαστεί συγκεκριμένο σχέδιο για το από πού θα εξοικονομηθούν τα 2,1 δισ. πριν την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Να περιορίσουν τις δαπάνες των υπουργείων τους -όσο δύσκολο κι αν είναι- καλεί τους υπουργούς της κυβέρνησης η ΔΗΜΑΡ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα γίνουν οριζόντιες περικοπές που θα είναι πολύ πιο επώδυνες. "Όλοι οι υπουργοί -τονίζει η ΔΗΜΑΡ- έχοντας συνείδηση αυτής της κατάστασης, δεν μπορούν να λειτουργούν ως συνδικαλιστές του υπουργείου τους. Αποκλείτεται δεν το φαντάζομαι, θα ήταν η απόλυτη υπευθυνότητα".