Την εικόνα απορρύθμισης που επικρατεί στην αγορά εργασίας καταγράφουν τα νεότερα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, στο τελευταίο εξάμηνο έχουν υπογραφεί 109.000 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 23,36%.
Την εικόνα απορρύθμισης που επικρατεί στην αγορά εργασίας καταγράφουν τα νεότερα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από τις 14 Φεβρουαρίου που υπεγράφη η νέα δανειακή σύμβαση η οποία προβλέπει τη μείωση των κατώτατων μισθών, στην αγορά εργασίας υπογράφηκαν 496 επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις που κυμαίνονται από 19,8% έως 40% και 109.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις από 19% έως 27,53%.
Σχεδόν 1 στις 2 νέες προσλήψεις γίνονται πλέον για ελαστική εργασία, δηλαδή για εκ περιτροπής απασχόληση λίγων ημερών την εβδομάδα ή για μερική απασχόληση.
Συνολικά στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012, από τις νέες προσλήψεις που έχουν γίνει το 56,1% των περιπτώσεων αφορούν συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και το 43,9% συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.
Επίσης, στο ίδιο διάστημα συνολικά, 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε άλλες "ελαστικές" συμβάσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 45,3% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2011.
Μέσα σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον θα γίνει αύριο η πρώτη συνάντηση του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων για να συζητήσουν τον τρόπο καθορισμού των κατωτατων μισθών της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η ΓΣΕΕ θα ζητήσει ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφορά του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ στα 751 ευρώ, επαναφορά επιδομάτων – μετενέργειας στους 6 μήνες και διασφάλιση κοινωνικού ρόλου ΟΕΚ – Εργατικής Εστίας.