Σε δύο άξονες θα κινηθούν τα μέτρα που προβλέπει ο πρϋπολογισμός του 2012, τα οποία τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας: Την προώθηση και εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη ψηφισθεί από τον περασμένο Μάρτιο και τη μέριμνα για τη διευκόλυνση οικονομικά ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
Σε δύο άξονες θα κινηθούν τα μέτρα που προβλέπει ο πρϋπολογισμός του 2012, τα οποία τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας: Την προώθηση και εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη ψηφισθεί από τον περασμένο Μάρτιο και τη μέριμνα για τη διευκόλυνση οικονομικά ευπαθών ομάδων πληθυσμού, με ταυτόχρονη εξεύρεση ισοδύναμων ποσών.
Έτσι, για την αποφυγή της μείωσης στα ειδικά μισθολόγια έχει ήδη προταθεί στην τρόικα η επιπλέον μείωση 10%-20% στις λειτουργικές δαπάνες, καθώς και η κατάργηση των αμειβομένων επιτροπών.
Η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα γίνει σε 5 δόσεις, με το τελευταίο εκκαθαριστικό να φθάνει τον Απρίλιο του 2013, γεγονός που σημαίνει ότι μέρος των εσόδων θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Η εισαγωγή περισσότερων εξαιρέσεων για να διευκολυνθούν περισσότεροι φορολογούμενοι φαίνεται πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί για εφέτος και παραπέμπεται για του χρόνου.
Η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα συνδυαστεί με την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Ωστόσο, η "μαύρη τρύπα" των 2 δισ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιάσει ο προϋπολογισμός μπορεί… να ανοίξει την όρεξη των δανειστών για επιπλέον μέτρα, με την κυβέρνηση να τα αποκρούει με βασικό επιχείρημα την ύφεση που φθάνει στο 7%.
Μέχρι τις 26 Ιουλίου, στο κρίσιμο ραντεβού της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα θα πρέπει να παρουσιαστούν οι βασικές κατευθύνσεις των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ανεξάρτητα από το εάν αυτά θα επιμεριστούν τελικά σε περισσότερα χρόνια.
Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 8,1 δισ. ευρώ και αναζητούνται άλλα 3,4 δισ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται:
Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για επιβολή πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις
Η περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων
Η μείωση 15%-20% στο εφάπαξ
Οι περικοπές σε υγεία και φαρμακευτική δαπάνη
Τα λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου
Η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ
Τα λουκέτα σε θυγατρικές των ΟΤΑ
Η μείωση αμυντικών δαπανών, αλλά και
Η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, καθώς μέχρι το 2015 προβλέπονται 150.000 αποχωρήσεις.
Για το τελευταίο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη μη αναμέωση των συμβασιούχων, με μετατάξεις και με την εφαρμογή του κανόνα 1/10 στις προσλήψεις απορρίπτοντας το ενδεχόμενο απολύσεων. Τις διαθέσεις των Ευρωπαίων δείχνει για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που τονίζει ότι είναι απαραίτητα τα επώδυνα μέτρα.
Μιλώντας στη "Rheinische Post", ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε τονίζει: "Απαιτούνται επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς. Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τους Έλληνες από αυτό. Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί, οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν. Και τώρα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας".
Τα μηνύματα από το εξωτερικό συνεχίζουν να είναι πολύ αυστηρά, με τον κεντρικό τραπεζίτη της Αυστρίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι να τονίζει ότι μόνο με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να εξεταστεί το αίτημα για χρονική επιμήκυνση του προγράμματος, την ώρα που ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα.
Μιλώντας στην "Der Standard", ο κ. Νοβότνι σημειώνει: "Μια χώρα που βρέθηκε να γνωρίζει μια τέτοια κρίση θα πρέπει να παρουσιάσει τη δική της συμβολή για να λάβει βοήθεια από το εξωτερικό. Μόνο όταν εκπληρωθούν οι όροι μπορεί κανείς να εξετάσει το ζήτημα του χρόνου".
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντοάν αναφέρει στο Dow Jones Newswires: "Τα πάντα μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα…Έχει χάσει πολλές ευκαιρίες να εμφανίσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τίποτα σοβαρό δεν συνέβη σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι το εννοεί πως θα λάβει αποτελεσματική δράση".