Τα πρώτα κύματα "λουκέτων" σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για περιορισμό του δημόσιου τομέα προς την τρόικα , η οποία φθάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Τα πρώτα κύματα "λουκέτων" σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για περιορισμό του δημόσιου τομέα προς την τρόικα , η οποία φθάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται ήδη λίστα με 20 υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται και καταργούνται άμεσα, ενδεχομένως ακόμη και πριν την έλευση της τρόικας.
Συνολικά στο πρώτο κύμα περιλαμβάνονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών που ξεπερνούν τις 200 σε όλη την Ελλάδα και σε αυτές συγκαταλέγονται η συγχώνευση της ΔΕΘ με τη HELEXPO και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών σε έναν φορέα εξωστρέφειας, που θα αναλάβει παράλληλα και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, καθώς και των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών επίσης σε έναν ενιαίο φορέα.
Τη σχετική πρόταση ετοίμασε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος έχει αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού την προώθηση των συγχωνεύσεων. Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, "το κύριο κριτήριο για το ποιοι φορείς του Δημοσίου θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν είναι η σύγκριση του κόστους που έχει για τον φορολογούμενο πολίτη η λειτουργία τους με τις υπηρεσίες που παρέχονται".
Το δεύτερο κύμα των συγνωνεύσεων και των καταργήσεων διευθύνσεων και οργανισμών του Δημοσίου έχει προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου, με προοπτική να προχωρήσει η μετάταξη περίπου 4.000 υπαλλήλων εντός του έτους.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην προγραμματική συμφωνία των αρχηγών να μην γίνουν απολύσεις μονίμων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου από το Δημόσιο και -σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς- οι τουλάχιστον 4.000 υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτούς τους οργανισμούς θα μετατεθούν και δεν θα απολυθούν.
Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν οι μετατάξεις αυτές θα εκληφθούν από την τρόικα ως νέες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να καλύπτουν τις νέες θέσεις που προκύπτουν από την αναλογία 1 προσληψη προς 10 αποχωρήσεις για την οποία εχει δεσμευθεί η νέα κυβέρνηση.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης επέμενε, πάντως, ότι η αναλογία παραμένει 1 προς 5. "Επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων 1 προς 5. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε, όπως για παράδειγμα ποιοι υπάλληλοι υπολογίζονται στις αποχωρήσεις προσωπικού" έλεγε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος Κώστας Τσικρικάς δήλωσε πως δεν νοείται οι μετατάξεις να εκλαμβάνονται ως προσλήψεις. "Αυτά τα λέει η τρόικα. Επιτέλους, η κυβέρνηση να ορθώσει ανάστημα σε αυτά που επιβάλλει η τρόικα, γι' αυτά ετην εκλέξαμε, οι Έλληνες πολίτες έχουν δώσει εντολή και έχουν στείλει μήνυμα με την ψήφο τους" τόνισε.
Στο μεταξύ, απαντώντας στα σενάρια που εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να ζητήσει από την Εκκλησία να συμβάλει κατά 50% στη μισθοδοσία των κληρικών, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή στο πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, τον υπουργό Παιδείας αλλά και τους πρέσβεις της ΕΕ στην Ελλάδα, στην οποία εκθέτει την οικονομική κατάσταση της Εκκλησίας και επιχειρηματολογεί γιατί αδυνατεί να συμμετάσχει στη δαπάνη.
Η κυβέρνηση έχει, πάντως, αποκλείσει ήδη την πρόταση του ΚΕΠΕ για συμμετοχή της Εκκλησίας στη μισθοδοσία των κληρικών.