Την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας προκάλεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Άσυλο Ανιάτων, τα οποία ήρθαν στο προσκήνιο μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο κτίριο του ιδρύματος στην Κυψέλη, χθες, από τη ΔΕΗ. Ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Σαλμάς επισκέφθηκε το Άσυλο και δεσμεύθηκε για αποδέσμευση χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ.
Την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας προκάλεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Άσυλο Ανιάτων, τα οποία ήρθαν στο προσκήνιο μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο κτίριο του ιδρύματος στην Κυψέλη, χθες, από τη ΔΕΗ.
Ο αριθμός των ασθενών στο Άσυλο ανέρχεται σε 235 και είναι άνθρωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, που -όπως αναφέρει η πρόεδρος κ. Ηλιάδη- υποσιτίζονται, έχουν να φάνε κρέας ή ψάρι 2,5 μήνες, ενώ τίθεται σε κίνδυνο και η αγωγή τους καθώς υπάρχουν ελλείψεις και σε φάρμακα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς επισκέφθηκε το μεσημέρι το Άσυλο Ανιάτων και αφού ενημερώθηκε αναλυτικά, συνομίλησε με ασθενείς και με την πρόεδρο του ιδρύματος, είπε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχισθεί και δεσμεύθηκε εγγράφως ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες θα δοθούν άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ 300.000 ευρώ και άλλες 68.000 από τον ΟΓΑ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι το συνολικό ανεξόφλητο χρέος του ΕΟΠΥΥ είναι 3 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τα νοσήλια.
Για τη φροντίδα των ασθενών εργάζονται στο ίδρυμα 170 άτομα, τα οποία παραμένουν απλήρωτα επί 4 ολόκληρους μήνες.
Αφορμή για να… φωτιστεί το πρόβλημα στάθηκε η ενέργεια της ΔΕΗ χθες να κόψει το ρεύμα στο Άσυλο Ανιάτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ειδικό τέλος ακινήτων, από το οποίο όμως το ίδρυμα είχε εξαιρεθεί!
Ειδικότερα, το ίδρυμα είχε ζητήσει εγγράφως από τον περασμένο Νοέμβριο από το υπουργείο Οικονομικών την απαλλαγή του από το χαράτσι για τα ακίνητα, αίτημα που είχε γίνει δεκτό. Ωστόσο, χθες κι ενώ ο εκκρεμούσε λογαριασμός ύψους 866 ευρώ -εκ των οποίων σε κατανάλωση ρεύματος αντιστοιχούσαν μόνο τα 98 ευρώ- που έληγε στις 3 Αυγούστου, η ηλετροδότηση διεκόπη.
Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι ο άνθρωπος της ΔΕΗ που μπήκε στον χώρο του Ασύλου, προχώρησε κανονικά στην ενέργεια της διακοπής από το ρολόι, παρότι είδε να προαυλίζονται σοβαρά ασθενείς.
Υπάλληλος του ιδρύματος μόλις κατάλαβε τι έγινε, πήγε στη ΔΕΗ και πλήρωσε το σύνολο του ποσού, δηλαδή και το "χαράτσι" για το οποίο υπήρχε απαλλαγή, και 8 ώρες αργότερα η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε.
Η ΔΕΗ δήλωσε άγνοια για το γεγονός ότι το ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο στέγαζε το Άσυλο Ανιάτων, επικαλούμενη το ότι ήταν δηλωμένο σε όνομα ιδιώτη, και ζήτησε συγγνώμη εγγράφως.
Από την πλευρά του Ασύλου τονίζεται ότι το όνομα συνοδευόταν από τον χαρακτηρισμό "Μέση Επαγγελματική Τεχνική Σχολή Νοσηλευτών", καθώς και ότι από τη ΔΕΗ θα μπορούσαν να διασταυρωθούν στοιχεία και μέσω του δηλωμένου ΑΦΜ.