Ανακοινώθηκε επίσημα η παραίτηση του επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος επέλεξε να εγκαταλείψει τη θέση του σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση που επιδιώκει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ανακοινώθηκε επίσημα η παραίτηση του επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος επέλεξε να εγκαταλείψει τη θέση του σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση που επιδιώκει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Στην επιστολή παραίτησης -που κοινοποιήθηκε στους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη- ο Κώστας Μητρόπουλος ρίχνει "καρφιά" κατά της κυβέρνησης, λέει ότι χρειάζονται 77 ενέργειες του Δημοσίου για να προχωρήσει η πώληση κρατικής περιουσίας, ενώ διατυπώνει την εκτίμηση ότι "τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2012 είναι απίθανο να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ".
Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ο κύριος Μητρόπουλος "παραιτήθηκε γιατί ήξερε ότι θα φύγει" και έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου, διότι οι επιδόσεις του κυρίου Μητρόπουλου δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, καθώς στη διάρκεια της δωδεκάμηνης θητείας του στο ταμείο, τα αποτελέσματα απείχαν από τους στόχους που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση.
Στην επιστολή παραίτησής του, πάντως, ο κύριος Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση δεν προσέφερε την απαιτούμενη στήριξη που χρειάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει ότι "η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έδωσε τη στήριξη που χρειάζεται στις σημερινές συνθήκες το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, με έμμεσο αλλά συστηματικό τρόπο μείωσε το κύρος και την αξιοπιστία του στα μάτια των πιθανών επενδυτών". "Επιπλέον -προσθέτει- δεν όρισε μέχρι σήμερα πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνεδριάσεις του και πράγματι να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων".
Όπως υποστηρίζει, μέχρι το τέλος του 2011 ολοκληρώθηκαν τέσσερις αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ., τις οποίες όμως δεν κατονομάζει. Ωστόσο πρόκειται για ανανεώσεις συμβάσεων καθώς και για την περίπτωση αγοράς μετοχών του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom.
Συνολικά το ταμείο χειρίζεται 28 αποκρατικοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με τον κύριο Μητρόπουλο η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων σε διεθνείς επενδυτικούς κύκλους έχει αποφέρει 17 ενδιαφερόμενους για τη ΔΕΠΑ, 9 για το ελληνικό, 3 για τα Κρατικά Λαχεία και 3 για το IBC.
To θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη βδομάδα και δεν αποκλείεται εκεί να αποφασιστεί και η νέα διοίκηση του ταμείου.
Μιλώντας στο Real FM, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η προώθηση του θέματος των αποκρατικοποιήσεων θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. "Οι αποκρατικοποιήσεις -τόνισε- περνάνε το μήνυμα πως είμαστε μια χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Εμείς πιστεύουμε πως με κάθε αποκρατικοποίηση θα στέλνουμε το μήνυμα να έρθουν και άλλοι επιχειρηματίες, κι άλλες επενδύσεις στη χώρα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που είναι και το ζητούμενο".