Με 1,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μετά από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του προέδρου της και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης. Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Στην ενίσχυση της ρευστότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ισορροπήσει την κατάσταση με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ως αντίβαρο στα μέτρα 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα παρουσιάσουν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους της Τρόικας.
Στην συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, συμφώνησαν ότι η Τράπεζα θα μπορεί να συμμετέχει σε ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα χρηματοδοτήσει με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
"Είχαμε μία σημαντική συζήτηση-διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΕΤΕπ, προκειμένου να αρθούν εμπόδια για να ξεκινήσει η Τράπεζα να χρηματοδοτεί εκ νέου την ελληνική οικονομία. Η διαπραγμάτευση πήγε καλά, συμφωνήσαμε σε όλα. Προσβλέπουμε στην επανενεργοποίηση της ΕΤΕπ στον τομέα της οικονομίας το συντομότερο δυνατό" δήλωσε αμέσως μετά ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, υπενθύμισε ότι οι χρηματοδοτήσεις είχαν πέσει πολύ χαμηλά φέτος, περίπου στο επίπεδο των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως "η συμφωνία με την ΕΤΕπ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα" και πρόσθεσε πως "είναι σημαντικό ότι εκτός από τα έργα υποδομής και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά και στη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων".
Όπως αναφέρεται από τα δύο υπουργεία, στη συνάντηση επιλύθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν τους τελευταίους μήνες την παροχή ρευστότητας από την ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, συμφωνήθηκαν οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών.
Επίσης, ενεργοποιείται η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο και υλοποιείται τώρα, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δισ. ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα:
600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013
1 δισ. ευρώ ως το Δεκέμβριο του 2013 και
1,44 δισ. ως το τέλος του 2015.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.