Το μήνυμα ότι δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για να διεκδικήσει η χώρα την επιμήκυνση, ταυτόχρονα με πολιτικές ανάπτυξης, έστειλε ο Φώτης Κουβέλης, από την Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ. Έκανε λόγο για πολιτική συζήτηση σχετικά με την επιμήκυνση, παίρνοντας έτσι θέση υπέρ μιας διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ηγετών.
Το μήνυμα ότι δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για να διεκδικήσει η χώρα την επιμήκυνση, ταυτόχρονα με πολιτικές ανάπτυξης, έστειλε ο Φώτης Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης, που μίλησε το πρωί στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, δήλωσε ότι η ευθύνη που έχει αναλάβει η ΔΗΜΑΡ έναντι στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία ξεπερνά το εκλογικό ποσοστό του 6,23%.
Kαι τόνισε χαρακτηριστικά: "Το έργο το οποίο καλούμαστε να πράξουμε, και θα το πράξουμε. Θα το προωθήσουμε και θα το προωθήσουμε ακριβώς γιατί εκείνο το οποίο συνέχει την πολιτική μας είναι αυτή η ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στη χώρα που έχει τεράστια προβλήματα και δεν είναι δεδομένο ότι θα ξεφύγει και από την τυπική χρεοκοπία, όπως δεν είναι δεδομένο, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική, ότι θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ".
O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως με δεδομένη την ύφεση και την οικονομική κατάσταση του τόπου χρειάζεται η αναδιαπραγμάτευση "προκειμένου να φύγουν οι επαχθείς όροι του μνημονίου και βεβαίως να διεκδικηθεί σε πρώτη φάση, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής".
Πρόσθεσε, όμως, ότι από μόνο του αυτό δεν φτάνει και τόνισε πως πρέπει να διεκδικηθεί η αναδιαπραγμάτευση στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου το οποίο -όπως ανέφερε- καταρτίζεται και θα προωθηθεί.
"Χρειάζεται ταυτόχρονα να υπάρξει και η πολιτική της ανάπτυξης, να υπάρξει διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα, να υπάρξει η λειτουργία μιας οικονομίας η οποία σήμερα δεν υφίσταται" πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για πολιτική συζήτηση σχετικά με την επιμήκυνση, παίρνοντας έτσι θέση υπέρ μιας διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ηγετών και όχι με τους εκπροσώπους της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα.
"Θα αναληφθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία -είπε σχετικά- προκειμένου πολιτικά πια και πέρα από το επίπεδο της τρόικας, να υπάρξει η πολιτική διεκδίκηση και της χρονικής επιμήκυνσης και της αναδιαπραγμάτευσης και βεβαίως και της ένταξης στην ελληνική οικονομία συγκεκριμένων αναπτυξιακών μεγεθών που πρέπει να υπάρξουν".
Ο κ. Κουβέλης συνέχισε λέγοντας πως όποια μέτρα ελήφθησαν και όποια μέτρα θα ληθφούν -σημειώνοντας ότι δεν θα είναι οριζόντια- δεν θα έχουν αποτέλεσμα εάν δεν αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ύφεσης.
"Επομένως -συμπλήρωσε- η ανάπτυξη είναι εκείνο το οποίο πρέπει να προωθηθεί και εκείνο το οποίο πρέπει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική προσπάθεια από τη μεριά των πολιτικών δυνάμεων που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση".