Απόφαση να μην δουλεύουν υπερωρίες και να κρατούν κλειστό μετά τις 15:00 το Παλάτι των Ιπποτών έλαβαν οι αρχαιοφύλακες στη Ρόδο, οι οποίοι ζητούν να κατατίθενται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, ο οποίος όμως δεν έχει εφαρμοστεί λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων.
Απόφαση να μην δουλεύουν υπερωρίες και να κρατούν κλειστό μετά τις 15:00 το Παλάτι των Ιπποτών έλαβαν οι αρχαιοφύλακες στη Ρόδο, οι οποίοι ζητούν να κατατίθενται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, ο οποίος όμως δεν έχει εφαρμοστεί λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων.
Η απόφαση αυτή -που έρχεται λίγες μόνον μέρες μετά την απόφαση των συναδέλφων τους να κλείσουν την Ακρόπολη λόγω καύσωνα- έχει προκαλέσει αναστάτωση στους τουριστικούς πράκτορες στο νησί, που μιλούν για νέο πλήγμα στον τουρισμό, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοπδο για τη χώρα.
Στη Ρόδο, μάλιστα, αναμένονται τη Δευτέρα πέντε κρουαζιερόπλοια με 3 χιλιάδες τουρίστες και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου Κώστας Γεωργιάδης, τουλάχιστον οι 1.000 θα θελήσουν να επισκεφθούν το Παλάτι. "Είμαστε εκτεθειμένοι στις εταιρείες γιατί είμαστε ανακόλουθοι" τονίζει.
Μέχρι σήμερα οι αρχαιοφύλακες σε όλη τη χώρα πληρώνονταν για την υπερωριακή εργασία τους, όταν υπήρχε μεγάλος αριθμός επισκεπτών, από τους τουριστικούς φορείς με έναν ιδιότυπο τρόπο. Τα τουριστικά γραφεία που ζητούσαν παράταση ωραρίου για να επισκεφθούν τους τουριστικούς χώρους οι πελάτες τους, κατέθεταν την αμοιβή στους αρχαιοφύλακες μετά από έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού.
Τώρα, ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων Γιάννης Μαυρικόπουλος δεν διστάζει να καταγγείλει ότι τα χρήματα που έπαιρναν για τις υπερωρίες ήταν ουσιαστικά "μαύρα". "Πάντα είχαμε θέση ως σωματείο ότι δεν παίρνουμε μαύρα χρήματα. Υπάρχει μια πίεση από τις κρουαζιέρες και από τους πράκτορες να ανοίγουμε παίρνοντας 'μαύρα'. Εμείς λέμε ότι δεχόματσε να εξυπηρετήσουμε τους τοπυρλίστες, αλλά μόνον με νόμιμο τρόπο καταβολής χρημάτων" δηλώνει.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο, τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών αποφάσισαν τα χρήματα για τις υπερωρίες να δίνονται τελικά μέσα από ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Ωστόσο, λόγω των εκλογών η διαδικασία μπλόκαρε, αφού απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει την έγκριση και εκκρεμεί το "πράσινο φως" και από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί τελικά την επόμενη εβδομάδα.
Οι αρχαιοφύλακες υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα που προέκυψε στη Ρόδο εντοπίζεται σε δεκάδες ακόμη αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση, αλλιώς οι επιπτώσεις στον τουρισμό μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού θα είναι μεγάλες.
Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί πράκτορες υποστηρίζουν ότι το κόστος για τον τουρισμό στη χώρα μας από τέτοιου είδους γεγονότα αυτά είναι τεράστιο.
Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού σημειώνει πως "είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλουμε τουρίστες και εισερχόμενο τουρισμό την ίδια στιγμή που εμείς με τη συμπεριφορά μας τους διώχνουμε και τους στρέφουμε προς ανταγωνίστριες χώρες" και προσθέτει πως "τέτοιες ενέργειες μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν".