Περίπου το 70% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης έχουν ήδη απορροφήσει οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής", το οικονομικό επιτελειο της κυβέρνησης εκφράζει επιφυλάξεις για το αν η θέσπιση του πλαφον των 2.400 ευρώ στις κυριες συντάξεις είναι αρκετή.
Περίπου το 70% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης έχουν ήδη απορροφήσει οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ΙΚΑ πήρε το 69,7%, δηλαδή 2,5 δισ. από τα 3,6 δισ. της επιχορήγησης, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχε πάρει 2,1 δισ., δηλαδή 400 εκατ. λιγότερα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής", το οικονομικό επιτελειο της κυβέρνησης εκφράζει επιφυλάξεις για το αν η θέσπιση του πλαφον των 2.400 ευρώ στις κυριες συντάξεις είναι αρκετή και για τον λόγο αυτό εξαιτάζεται το ενδεχομενο να μπει πλαφον στα 2.200 ευρώ.
Με βάση το δημοσίευμα, εκφράζονται αντιρρήσεις για την οριζόντια εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αφού είναι εντελώς διαφορετικό να παίρνει κάποιος σύνταξη 2.500 ευρώ στα 65 του με 45 χρόνια προϋπηρεσία και άλλο σύνταξη 2.500 ευρώ στα 58 του με 25 έτη δουλειάς
Στο μεταξύ, το υπουργειο Εργασίας ξεκινά σαρωτικούς ελέγχους στις επικουρικές συντάξεις σε συνεργασία με το κεντρο πληροφορικής του υπουργειου Οικονομικών επειδή από τους πρώτους ελέγχους διαπιστωθηκε ότι αρκετοί συνταξιούχοι δεν τις δηλώνουν.
Όπως δηλώνει ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, "υπάρχουν ασφαλισμένοι που δεν καταχωρούν είτε κύριες είτε τις επικουρικές συντάξεις στη φορολογική τους δήλωση".
"Η προσπάθειά μας -σημειώνει ο κ. Βρούτσης- είναι από τις αρχές του επόμενου χρόνου τα ασφαλιστικά ταμεία να μην ξαναστείλουν βεβαιώσεις αποδοχών από συντάξεις στους ασφαλισμένους. Το ποσό της σύνταξης θα είναι προσυμπληρωμένο από το υπουργειο Οικονομικών. Έτσι, κανεις δεν θα μπορει να αποκρύψει εισοδήματα από συντάξεις".
Εκτός από τους ελέγχους στις επικουρικές,στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργειου βρισκονται και τα ίδια τα επικουρικά ταμεία. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, από τα 31 επικουρικά μόνο 3 φαίνεται να μην παρουσιάζουν πρόβλημα. Η αναλογία ασφαλισμένων συνταξιούχων σε αυτα έχει ανατραπεί δραματικά αφού το 1995 αντιστοιχούσε σε 1 συνταξιουχο 4,3 εργαζόμενοι και το 2011 η αναλογία είναι 1 συνταξιούχος προς 2,5 εργαζόμενους.
Για όσα ταμεία είναι στο κοκκινο εξετάζεται το ενδεχόμενο η επικουρική σύνταξη να μην είναι μεγαλύτερη από το 20% του συντάξιμου μισθού.