Τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον υποδέχθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, σε μία συνάντηση με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κατά πληροφορίες, ο κ. Κλίντον προτίθεται να επισκεφθεί ξανά την Αθήνα, πιθανότατα εντός του 2012.
Τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον υποδέχθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, σε μία συνάντηση με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός συνάντησε επί 55 λεπτά κατ' ιδίαν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και μετά σε ευρεία σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για να βάλει τέλος στην ύφεση.
"Πρέπει να υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ για τους Έλληνες" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μπιλ Κλίντον. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τονίζει πως ήρθε για να στηρίξει την προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στην Αθήνα για λίγες ώρες στο πλαίσιο της "Ελληνικής Πρωτοβουλίας". Πρόκειται για την κίνηση Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που στοχεύει στην ανάδειξη της χώρας ως επενδυτικού προορισμού και που ήδη έχει συγκεντρώσει 100 εκατ. ευρω για δάνεια για ελληνικές επιχειρήσεις.
Στην εισήγησή του στη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει με τα προβλήματα της οικονομίας. "Έίναι να ενισχύσουμε την ανάκαμψη, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να προχωρήσουμε με ριζικές μεταρρυθμίσεις για να επαναφέρουμε την ανταγωνιστικότητα" είπε.
"Όπως σας εξήγησα -δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Κλίντον και τη συνοδεία του- θέλω να ξέρετε ότι η Ελλάδα περνάει τώρα μια κρίση άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης. Σας ανέφερα ήδη ότι είμαστε στον πέμπτο χρόνο ύφεσης και όλα αυτά ξυπνούν πικρές αναμνήσεις. Εσείς είχατε τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ, αυτό ακριβώς περνάμε κι εμείς τώρα στην Ελλάδα. Είναι η ελληνική εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης".
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως αυτό που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ενισχύσει την ανάκαμψη "με τη στήριξη του ελληνικού λαού, όπως διατυπώθηκε με τη νωπή εντολή που έδωσε σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων που αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας".
"Σκοπεύουμε -πρόσθεσε- να το κάνουμε με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας με τους οποίους έχουμε κοινό νόμισμα, κοινές υποχρεώσεις και κοινή αίσθηση αλληλεγγύης που είναι πολύτιμη για μας".
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε τους λόγους της επίσκεψής του στην Αθήνα, λέγοντας: "Ήρθαμε εδώ επειδή πιστεύουμε σε αυτή τη χώρα και στο μέλλον της. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, όχι φτωχή. Πλούσια σε ανθρώπους, σε πόρους, σε ιδέες, σε κληρονομιά". Ο Μπιλ Κλίντον συνεχάρη την κυβέρνηση συνεργασίας.
Όπως τόνισε, "σε όλον τον κόσμο υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα, που λύνονται από συνεργασίες ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις και όχι με διαρκή σύγκρουση και η κυβέρνηση συνεργασίας θα δώσει μεγάλη σιγουριά στην ελληνική διασπορά και σε άλλους".
"Εμείς είμαστε εδώ για να παρέχουμε στήριξη, όχι επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε τις λύσεις, αλλά μπορεί μαζί να κάνουμε κάτι για να σας βοηθήσουμε. Πιστεύω επίσης στο ύφος σας και στη θέση σας πως χρειάζεστε μακροπρόθεσμες δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αν κάθε μέρα οι άνθρωποι λένε ότι είτε δουλέψουν είτε όχι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα παρά μόνο περισσότερη λιτότητα, νιώθουν ότι δεν καταφέρνουν τίποτα" δήλωσε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.
Και συμπλήρωσε: "Ο κόσμος πρέπει να προσβλέπει σε κάτι όταν ξυπνάει το πρωί. Οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουν σε κάτι για να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Και θέλουμε να σας βοηθήσουμε να το πετύχετε αυτό".
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που πλαισίωναν το Μπιλ Κλίντον εστιάστηκε στις επενδύσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό.
Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Κλίντον μίλησε και σε κλειστή συνάντηση επενδυτών επαναλαμβάνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψή του ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να συμβάλουν στην έξοδό της στις αγορές.
Κατά πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να επισκεφθεί ξανά την Αθήνα, πιθανότατα εντός του 2012.