Κάτι παραπάνω από 2,5 δισ. ευρώ απέμεναν το βράδυ της Δευτέρας για να οριστικοποιηθεί το "πακέτο" περικοπών της επόμενης διετίας και οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι μαραθώνιες, εν όψει της επιστροφής της τρόικας. Το σχέδιο για το 2013-2014 θα πρέπει να πάρει την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, που θα έχουν σύσκεψη στις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.
Κάτι παραπάνω από 2,5 δισ. ευρώ απέμεναν το βράδυ της Δευτέρας για να οριστικοποιηθεί το "πακέτο" περικοπών της επόμενης διετίας και οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι μαραθώνιες, εν όψει της επιστροφής της τρόικας. Το τεχνικό κλιμάκιο της τριμερούς έρχεται αύριο, Τρίτη, και οι επικεφαλής την Πέμπτη.
Η εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι μέχρι την Πέμπτη, οπότε θα συναντηθεί ο Γιάννης Στουρνάρας με τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, το "πακέτο" θα είναι έτοιμο.
Το σχέδιο για το 2013-2014 θα πρέπει να πάρει την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, που θα έχουν σύσκεψη στις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ για τις 11 το πρωί της Παρασκευής ορίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τριμερούς.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι σχετικές εισηγήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι προτάσεις των υπουργείων, η έκθεση του ΚΕΠΕ, αλλά και εκθέσεις που έχει κατά καιρούς εκπονήσει το ΔΝΤ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στις συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συμμετείχε τη Δευτέρα και η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ταμείου στην Αθήνα.
Θ' αγγίξουν "ευαίσθητες" δαπάνες
Οι περικοπές της επόμενης διετίας δεν θα αφήσουν ανέγγιχτες τις αποκαλούμενες "ευαίσθητες" δαπάνες, δηλαδή συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών, με "εργαλεία" τη θεσμοθέτηση πλαφόν στο ύψος των συντάξεων αλλά και νέο "ψαλίδι" στις υψηλές συντάξεις.
Εξορθολογισμός θα επιχειρηθεί και στις δαπάνες Υγείας, όπου εξετάζεται ακόμα και η πρόταση του ΚΕΠΕ για θεσμοθέτηση πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια ιατροφαρμακευτική δαπάνη ανά ασφαλισμένο, ενώ δρομολογούνται και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Εξοικονόμηση κονδυλίων θα προέλθει, επίσης, από την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και από τη πλήρη ευθυγράμμιση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ με τα όσα προβλέπει το Νέο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Η εξίσωση των περικοπών χαρακτηρίζεται δύσκολη από το υπουργείο Οικονομικών, αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι από τα 88 δισ. ευρώ του συνόλου των πρωτογενών δαπανών, μόνο τα 21 δισ. ευρώ δηλαδή το 24% αφορούν σε λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες.
Για μισθούς χρειάζονται 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. αφορούν στη Κεντρική Διοίκηση και τα υπόλοιπα 6 δισ. σε Νομικά Πρόσωπα και ΟΤΑ
Για συντάξεις χρειάζονται 35 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 29 δισ. αφορούν στον ιδιωτικό τομέα και τα 6 δισ. ευρώ στο Δημόσιο
Για κοινωνικές δαπάνες απαιτούνται 8 δισ. ευρώ και για δαπάνες Υγείας – φαρμάκων άλλα 6 δισ. ευρώ
Στο μεταξύ, "πονοκέφαλο" προκαλεί το ενδεχόμενο να ζητηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα για εφέτος λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν, θέμα στο οποίο εκτιμάται ότι οι επικεφαλής θα επανέλθουν. Η κυβέρνηση, πάντως, η οποία επικαλείται τη βαθύτερη των εκτιμήσεων ύφεση, έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος.
Σε ό,τι αφορά τη λίστα των πρώτων επιχειρήσεων και οργανισμών του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν άμεσα, προκειμένου να δοθεί ένα πρώτο μήνυμα αποφασιστικότητας στην τρόικα, θα δοθεί τελικά αύριο στη δημοσιότητα. Ο κατάλογος, που έχει κατατεθεί από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του. Συνολικά πρόκειται για 20 οργανισμούς του Δημοσίου, που περιλαμβάνουν -κατά πληροφορίες- 287 μονάδες σε όλη την επικράτεια.
Αύριο, Τρίτη, λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί στους υπουργούς προκειμένου να καταγράψουν μέσα όλα τα ιδιόκτητα ακίνητα που υπάγονται στην κυριότητά των υπουργείων τους. Το ζητούμενο είναι να καταρτιστεί λίστα με τα ακίνητα που έχει το κάθε υπουργείο και να διερευνηθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε ακίνητα για τα οποία το Δημόσιο πληρώνει μισθώματα.