Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για τη διάσωση της οικονομίας της συνολικά και όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών. Στα ύψη το κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας.
Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για τη διάσωση της οικονομίας της συνολικά και όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών.
Όταν τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας άγγιξαν το 7,55%, οι επενδυτές έδειξαν να προεξοφλούν αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, την ώρα που οι δανειακές της ανάγκες έως το τέλος του 2012 φτάνουν τα 64 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντουάν Κολομπανί αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στις αγορές και τους παραλληλισμούς μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας, μιλώντας για "διαφορετικές καταστάσεις σε διαφορετικές χώρες".
Τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου υποχωρούσαν το μεσημέρι κατά 5%, ενώ στη συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες. Η εικόνα στο κλείσιμο των αγορών διαμορφώθηκε ως εξής:
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στο -2,14%
Στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -3,18%
Στο Παρίσι ο CAC40 στο -2,89%
Στη Μαδρίτη, o IBEX 35 στο -1,10%
Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -2,76% και
Στην Αθήνα ο ΓΔΤ στο -7,10%.
Το ευρώ έπεσε κάτω από τα 1,21 δολάρια για να ανακάμψει ελαφρά στη συνέχεια, ωστόσο βρέθηκε σε χαμηλό 11 ετών έναντι του γιεν.
Η αναταραχή στις αγορές οδήγησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης πολλών μετοχών στο Xρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ οι αρχές σε Ιταλία και Ισπανία προχώρησαν σε απαγόρευση του short selling ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία.
Σύμφωνα με αναλυτές, η κρίση αποκάλυψε άλλο ένα δομικό πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας. Αυτό της υπερχρέωσης των περιφερειών, οι οποίες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, λόγω της ύφεσης που επιδεινώθηκε στο 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και της κατασκευαστικής φούσκας.
Ήδη, έχουν ζητήσει βοήθεια από το ταμείο των 18 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κεντρική κυβέρνηση η Βαλένθια, η Μουρθία, ενώ ετοιμάζεται να προσφύγει και η Καταλονία, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, ντε Γκίντος -που αναμένεται να μεταβεί αύριο στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του- απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ισπανία συνολική βοήθεια, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε με δηλώσεις του ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.
Την ίδια ώρα, στην κόψη του ξυραφιού δείχνει να βρίσκεται και η Ιταλία, με τα spreads της να καταγράφουν νέα ρεκόρ και το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά του 123,3% του ΑΕΠ.
"Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκονται σε μία πολύ περίπλοκη κατάσταση και στην Ευρωζώνη δεν λείπουν τα προβλήματα. Όλα αυτά επιβαρύνουν σημαντικά την Ιταλία στην προσπάθειά της για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν πολλές ιταλικές περιφέρειες, στελέχη των οποίων προειδοποιούν για τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη του σχολικού έτους λόγω των περικοπών της κυβέρνησης Μόντι.